DHN u BiH traži otkrivanje i kažnjavanje počinitelja napada na novinare u Mostaru – Jabuka.tv

DHN u BiH traži otkrivanje i kažnjavanje počinitelja napada na novinare u Mostaru

Društvo Hrvatskih novinara u BiH najoštrije osuđuje prijetnje upućene kolegama novinarima Dnevnog avaza, te portala Bljesak.info i Klix.ba, te nasilno otuđivanje telefona novinarki Avaza Melihi Smajkić, koji su se dogodili u mostarskom naselju Zalik, dok su novinari snimali obiteljsku kuću i poslovni objekt obitelji Husić, na koju je ranije bačena eksplozivna naprava.

Štiteći pravo novinara da slobodno i neometano izvještavaju o događajima od javnog interesa, kakav je bio događaj u Zaliku, Društvo hrvatskih novinara u BiH traži od nadležnih organa da istraže sve okolnosti ovog slučaja, te, sukladno zakonskim propisima, kazni počinitelje verbalnih prijetnji i nasrtaja na novinare i njihovu opremu.

Također, zahtijevamo da se otkrije identitet osoba koje su novinarima prijetile putem Facebooka, te, također sukladno zakonu, procesuiraju.

Sloboda medija i prava novinara da izvještavaju o događajima od javnog interesa u temeljima su demokratskih društava, zaštićeni zakonima i međunarodnim konvencijama, koje je obvezna poštovati i Bosna i Hercegovina.

Kako su u posljednje vrijeme sve učestalije prijetnje, ali i fizički napadi na novinare u BiH, Društvo hrvatskih novinara u BiH pridružuje se zahtjevima za izmjenama kaznenog zakonodavstva, kojima bi se napad na novinare tretirao kao napad na službenu osobu u obavljanju dužnosti, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Kad se prijeti smrću Mati Đakoviću i Tvrtku Miloviću, takozvani “bh novinari” šute kao zaliveni – Hrvati ih ne zanimaju. Čak su solidarni s onima koji ih napadaju. Lojava politika.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.