Dezinfekcija ruku najbolje smanjuje prenošenje virusa kod djece

Dezinficiranje ruku bolje je od pranja sapunom, pokazalo je istraživanje provedeno u gradu Almeria u Španjolskoj. U istraživanju je sudjelovalo 911 djece u dobi do tri godine koji redovno borave u vrtićima.

U svrhu istraživanja su formirane tri grupe, jedna je koristila dezinfekcijsko sredstvo, druga sapun i vodu, a treća grupa je mogla pratiti svoju uobičajenu rutinu pranja ruku, prenosi CNN.

U periodu od osam mjeseci, 911 djece je imalo 5.211 respiratorne infekcije zbog kojih su 5.186 dana odsustvovali iz vrtića.

Prva grupa koja je koristila dezinfekcijsko sredstvo je odsustvovala 3,25 posto, grupa koja je koristila sapun i vodu 3,9 posto, dok je treća grupa odsustvovala 4,2 posto dana.

Korištenje sapuna i vode za pranje ruku povećava rizik od prehlade za 21 posto te 31 posto više vjerojatnoće da ćete morati koristiti antibiotike, navode u rezultatima istraživanja, prenosi Klix.ba.

Mislim da je ključna stvar u ovom istraživanju fokus na manju djecu u vrtiću, rekao je doktor za Instituta za poboljšavanje zdravlja Don Goldmann Ovo dokazuje tvrdnju da je moguće smanjiti prehlade i viruse kod djece ukoliko se koristi dezinfekcijsko sredstvo.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.