Deževice – bajka u srcu Bosne

Deževice su malo pitoreskno mjesto u Bosni, nadomak Kreševa i Fojnice.

Deževice se nalaze na nadmorskoj visini od 911 metara, u dolini rijeke Deževice, koja je pritoka Fojničke rijeke.

Selo je okruženo šumama i livadama, koje pružaju lijep krajolik i mogućnosti za rekreaciju i turizam.

Skupljeno kao ptiče u gnijezdu između planina Bitovnje i Vranice u svoje krilo privlači sve veći broj posjetitelja namjernika i znatiželjnika. Najveći broj među njima su hodočasnici koji dolaze u svetište svetog Jakova Markijskog smješteno tik uz mjesto.

Na desetke tisuća hodočasnika svake godine pronalazi duhovnu i tjelesnu okrepu u špilji u kojoj je boravio sveti Jakov i molitvenom prostoru oko špilje i kapelice.

Tu se nalazi i Vrelo svetog Jakova, voda koja se nalazi u špilji, ali tu ne izvire. Prema vjerovanju puka ta voda je blagoslovljena i liječi kožna oboljenja. Upravo zbog toga ga mnogi nazivaju Bosanskim Lurdom.

U špilji se nalaze i relikvije svetog Jakova.

Povijesni tragovi

U pisanim izvorima Deževice se prvi put spominju 1403. godine kada se ondje nalazila crkva svete Jelene te franjevački samostan ili rezidencija. Početkom 15. stoljeća ondje stoluje i vikar Bosanske vikarije fra Jakov Markijski po čijem je svetištu ovo mjesto danas najpoznatije.

Fra Jakov Markijski bio je nadaleko poznat kao odličan propovjednik, koji je poslan u Bosnu kako bi proveo vjersku obnovu i iskorijenio krivovjerje.

Uspomena na boravak fra Jakova u Deževicama ostala je trajna.

Crkva Gospe Snježne

Crkva u Deževicama posvećena je Gospi Snježnoj koja se posebno slavi u kolovozu, a iznimno su posjećene tzv. Mlade nedjelje kada se okuplja veliki broj vjernika na svetu misu.

U deževičkoj crkvi se do 1906. godine nalazila i stara slika Gospe Snježne, kada je uništena, unatoč protivljenju mnogih župljana. Donesena je nova slika, koja se i danas štuje.

Pored hodočasničkog dijela, Deževice su prava mala oaza tišine i prirodne ljepote. Utopljeni u toliko more zelenila, uz žubor potoka i cvrkut ptica osjećate se preporođeno.

U proljetno i ljetno doba šetnje šumskim predjelima su idilične, a domaći ljudi će vam pokazati gdje na obližnjoj Radavi možete brati prekrasne šumske borovnice i ostalo bobičasto voće.

S početkom zime kad ih prekrije zimski prekrivač, Deževice se pretvaraju u istinsku zimsku čaroliju. Djeluju kao neko naslikano mjesto iz najljepše bajke.

Deževice su mjesto gdje se isprepliću povijest, kultura i vjera. Selo je svjedok burnih događaja koji su obilježili bosansku prošlost, ali i simbol otpora i opstanka hrvatskog naroda u BiH.

Deževice su također mjesto gdje se čuva i njeguje bogata duhovna baština, koja privlači i nadahnjuje mnoge ljude.

Deževice su, kako je jednom rečeno, bosanski Lourdes, koji čuva i štiti sveti Jakov Markijski.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Restoran Lúka (@restoranluka)

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Šteta što 30 godina nakon Domovinskog rata ne postoji normalna prometnica iz Deževica i Dusine na Uzdol/Ramu i dalje prema TG i Splitu. Taj kraj je trenutno prometno izoliran, a zračnom linijom je jako blizu Rami.
    Naš narod bi ostao u puno većem broju i ne bi se iseljavao.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.