Devet razloga zašto bismo već ovo ljeto trebali jesti više marelica

Osim što su odličnog okusa, marelice su prepune vitaminima i mineralima koji pomažu u pravilnom funkcioniranju organizma.

Ovo su razlozi zašto bismo ovo voće trebali uvrstiti u našu svakodnevnu prehranu:

1. Hranjive su, a imaju malo kalorija

Marelice su izrazito hranjiva namirnica, a dvije svježe marelice sadrže svega 34 kalorije, 8 grama ugljikohidrata, jedan gram proteina, 0, 27 posto grama masti, 1,5 grama vlakana.

Također, marelice su bogat izvor beta-karotena i luteina, antioksidansa koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Najbolje ih je konzumirati cijele i neoguljene, jer im se u baš u kori nalazi veliki broj vlakana i nutrijenata, prenosi 24sata.hr.

2. Bogate su antioksidantima

Osim beta-karotena, marelice su odličan izvor vitamina A, C i E. Između ostalog, sadrže flavonoide, spojeve koji štite od bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja te dokazano neutraliziraju slobodne radikale i štite od kroničnih oboljenja.

3. Čuvaju oči i vid

Vitamini A i E koje nalazimo u marelicama važni su za očuvanje zdravlja očiju, a sastojci poput beta-karotena, zeaksantina i vitamina C štite oči od oštećenja.

4. Pomažu da koža ostane lijepa i mlada

Zahvaljujući antioksidansima i vitaminu C, marelice su odlične za kožu: naime, upravo ti sastojci štite kožu od štetnih vanjskih utjecaja i UV zraka koje izazivaju trajna oštećenja. Osim toga, vitamin C pomaže u obnavljaju kože i izgradnji kolagena, a beta-karoten štiti od opeklina izazvanih sunčevim zrakama.

5. Sadrže mnoštvo vlakana

Marelice su bogat izvor vlakana pa pomažu u očuvanju uravnotežene probave. Jedna šalica marelica sadrži 3,3 grama vlakana, a bogate su i topivim vlaknima koja su važna za očuvanje razine šećera u krvi, kao i zdrave razine kolesterola.

6. Sadrže visoku razinu kalija

Marelice su bogate kalijem, mineralom koji je odgovoran za reguliranje mišićnih kontrakcija i tekućine u tijelu, a njegovim adekvatnim unosom možemo spriječiti neugodan osjećaj nadutosti.

7. S njima unosimo i vodu

Marelice su bogate vodom pa zbog toga pomažu u održavanju zdravog krvnog tlaka, tjelesne temperature, zdravlja zglobova i pravilnog rada srca. Kako većina ljudi u svoj organizam ne unosi dovoljno vode, konzumacija ovog voća pomaže u ostvarivanju preporučenog dnevnog unosa vode, piše portal Healthline.

8. Moguće je da štite i jetru

Neka istraživanja pokazuju da marelice mogu pomoći u zaštiti jetre od oksidativnog stresa. U dvije studije na životinjama, štakori koji su dobivali alkohol i marelice imali su niže razine jetrenih enzima i markera upale nego štakori koji su dobili alkohol, ali ne i marelice.

Ovo istraživanje kaže da marelice mogu spriječiti oštećenje jetre zbog njihovog prirodno visokog udjela antioksidanata. Međutim, da se istraži korist za ljude potrebno je više istraživanja.

9. Jednostavno ih je uvesti u prehranu

Možete ih dodati u svoju prehranu na različite načine, kao marmeladu od marelica, svježe za užinu, narezane u jogurtu ili salati. Možete ih jesti iz konzerve, pirjati s mesom, dodavati u deserte kao što su pite i kolači. Budući da su slatke i opore, mogu se koristiti kao zamjena za breskve ili šljive u većini recepata.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.