Deutsche Telekom traži 2.000 radnika u BiH

Skupina od 14 direktora Deutsche Telekom, jednog od najvećih telekomunikacijskih operatera u svijetu boravila je nekoliko dana u Banja Luci, u kojoj pokušava pronaćo 2.000 ljudi za izgradnju digitalne infrastrukture u Njemačkoj.

Za vrijeme svog boravka oni su održali na desetine sastanaka s domaćim poduzećima čiji bi radnici već sljedeće godine mogli raditi na jednom od najvećih projekata u povijesti Europe, doznaje Capital.ba.

Naime, Nijemci imaju plan da do 2030. godine 30 milijuna domaćinstava i poduzeća poveže na širokopojasni internet.

Međutim, kapaciteti Njemačkog tržišta radne snage nisu dovoljni za tako opsežan posao pa su prinuđeni tražiti partnere izvan zemlje.

Zapadni Balkan se tu nameće kao jedno od rješenja, s obzirom da radnici i kompanije s tog prostora dobro kotiraju u Njemačkoj.

Razlog zašto je baš Banja Luka izabrana za bazu iz kojeg će se krenulo u potragu se može naći u tome što je jedan od potpredsjednika Deutsche Telekoma Borislav Tadić, rođen i odrastao u ovom gradu.

Borislav Tadić (Foto: D Days)

U razgovoru za Capital on kaže kako je za njihov projekt potrebno na stotine stručnjaka u području projektiranja, dokumentacije, IT planiranja, razvoja softvera, ali i najjednostavnijih građevinskih radova.

Praktično, mi tražimo partnere. Njemačko tržište je jako zasićeno i jako je malo stručnjaka tog profila koji bi to radili za prihvatljivu cijenu. Važno je napomenuti da mi ”ne krademo” radnike već ih želimo angažirati za vrijeme trajanja projekta. Znači, Deutsche Telekom neće izravno zapošljavati jer smo svjesni da će se projekt jednog dana završiti i onda bi se postavilo pitanje što onda raditi s tim osobljem, kaže Tadić.

Dodaje kako domaće gospodarstvo ne treba brinuti, jer Deutsche Telekom nema namjeru konkurirati na bilo koji način, već suprotno, ljudima omogućiti dobru zaradu, a kompanijama profit i reference.

Smatramo kako nam zajedničkim pristupom kompanije pomoći, ostvariti samoodrživi rast i diversificiraju svoj portfolio koji ne bi bio vezan samo za tržište Zapadnog Balkana već za tržište Zapadne Europe, gdje smo mi nazočni, otkriva Tadić koji je prošlog tjedna bio jedan od predavača na konferenciji D Days u Tesliću.

Dodaje kako je dobio pozitivne signale s nekoliko razina vlasti kada je ova ideja u pitanju, te da bi njezina realizacija mogla početi sljedeće godine.

Dogovoreni su pojedini pilot projekti i ako se naše kompanije pokažu dovoljno ozbiljne, a na što ja iskreno nemam utjecaj, onda bi u početkom iduće godine krenulo u postupnu realizaciju, zaključio je Tadić u razgovoru za Capital.

(www.jabuka.tv)8 komentara

    • Daaaaa i Kazu: “Njemačko tržište je jako zasićeno i jako je malo stručnjaka tog profila koji bi to radili za prihvatljivu cijenu. ” u prijevodu zele strucnjake u koje nisu ulozili niti centa platiti manje za rad koji bi ostali naplatili, bas naplatili

  • Haha naslova i jada😂koda su dosli u BiH po ljude 😂😂 Traze oni od svukud radnike posto Švabe ne moraju raditi puno niti žele.Oni su osigurani do kraja zivota.

    • Nitko nije osiguran do kraja života, a oni su svojom dekandecijom na rubu provalije kao i većina zapada. Ovo što sada imaju je ne rezultat vrijednosti koje sada promiču već onih vrijednosti koje su napustili. Tako da im to što imaju topi ko sapun a zemlja će biti onih koji hodaju po njoj.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.