Detalji akcije “Var”: Evo koje utakmice su pod povećalom, osumnjičeno je više sudaca

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su počeli akciju usmjerenu protiv više nogometnih sudaca i odgovornih osoba iz Nogometnog saveza BiH zbog sumnje u namještanje utakmica, u okviru koje je do sada uhićeno osam osoba.

Nekoliko sudaca s popisa Prve lige FBiH se tereti da su prekršili više članaka Kaznenog zakona, a između ostalog im se na teret stavljaju organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi, piše Klix.ba.

Neslužbeno, akcijom je obuhvaćeno još osumnjičenih osoba, ali ih je 11 u ovom trenutku ključno za istragu.

Na popisu osmunjičenih se nalaze arbitri Ilija Živković, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Miloš Gigović, Zoran Grbić te dužnosnici Irfan Durić, Vladimir Dominković, Salem Prolić, Anto Bilješko i Fuad Zahirović. Osam osoba je uhićeno, dok se privođenje preostale trojice očekuje tijekom dana.

Tijekom protekle i ove sezone klubovi u Prvoj ligi FBiH su se žalili na tendenciozno suđenje, a bez ikakve sumnje najveća prašina digla se u 17. kolu prošle sezone na susretu Goražde – Velež koji je završen pobjedom domaće ekipe rezultatom 1:0.

Čelnici mostarskog kluba su izbrojali 34 greške na svoju štetu, koje je napravio glavni sudac Kenan Bajraktarević, jedan od osumnjičenih.

Zanimljivo, Bajraktarevićevo dijeljenje pravde u ovoj utakmici su u Nogometnom savezu FBiH ocijenili dobrim te on nije kažnjen.

Arbitar Ilija Živković, koji je i ranije bio suspendiran zbog suđenja u Premijer ligi BiH, je bio u središtu pozornosti na utakmici aktualne sezone Prve lige FBiH između GOŠK-a i Budućnosti. Gabeljani su slavili rezultatom 3:2, a promatrač suđenja na ovom meču bio je Fuad Zahirović.

Prošle sezone nekoliko utakmica Olimpika je završeno sumnjivim rezultatima, a najupečatljivija je utakmica 6. kola Prve lige FBiH Metalleghe – Olimpik.

Sarajevska momčad je slavila pogotkom u 90+8. minuti susreta minimalnim rezultatom 1:0, a pravdu na utakmici je dijelio Mirza Kazlagić, također jedan od osumnjičenih.

Jedan od osumnjičenih sudaca Haris Poprženović je bio glavni sudac utakmice Rudar Kakanj – Olimpik u 14. kolu prošle sezone Prve lige FBiH. Sarajlije su slavile minimalnim rezultatom 1:0.

Osim arbitara, pod istragom su i predsjednik Prve lige FBiH Irfan Durić, predsjednik Povjerenstva za suce i suđenje Vladimir Dominković i član ovog tijela Anto Bilješko.

Pretresi na nekoliko lokacija u BiH: Uhićeno više osoba zbog namještanja utakmica

(www.jabuka.tv)