Deset tisuća branitelja izlazi na prosvjede širom Federacije

Sedamdesetak udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, okupljenih oko Vijeća branitelja BiH, održat će 19. svibnja s početkom u 12.00 sati mirne prosvjede širom Federacije kako bi izrazili nezadovoljstvo stanjem u kojem se nalaze, kao i zbog odnosa vlasti prema braniteljima koji nisu ostvarili svoja prava.

Prema riječima predsjednika Udruge zaboravljeni branitelji Županije Zapadnohercegovačke Vlade Marušića, glavni razlog za održavanje mirnih prosvjeda je neusvajanje rezolucije koju su potpisale braniteljske udruge, a u kojoj od predstavnika vlasti, uz ostalo, traže mjesečni braniteljski dodatak za svaki mjesec proveden u obrani FBiH, donošenje zakona o jedinstvenom registru pripadnika OS RBiH te moratorij na financiranje svih boračkih i braniteljskih organizacija iz općinskih, županijskih i federalnog proračuna do formiranja jedinstvene organizacije na razini Federacije, kao i solidarnost i socijalnu senzibilnost prema braniteljima, borcima i članovima njihovih obitelji, prenosi Večernji list.

„Mi nismo rušitelji BiH, niti smo to ikada bili. Mi smo ovu zemlju gradili, jer smo u ratu ostavili najbolje godine svoga života (…) To što aktualna politika, odnosno tzv. uhljebi svih ovih godina to ne cijene, što im možemo“, kazao je Marušić.

Koordinator Vijeća branitelja Srednjobosanske županije Murat Silajdžija istaknuo je kako branitelji ovim prosvjedom žele upozoriti na dugogodišnji diskriminatorski odnos vlasti prema, kako je kazao, najčasnijim sinovima ove države, prenosi Večernji list.

“Svoja prava moramo tražiti na ovaj način jer nemamo drugu alternativu i jer nam ne pružaju drugu alternativu“, naglasio je, dodajući kako će se prosvjedi održati na miran i dostojanstven način.

Pozvao je sve koji suosjećaju s braniteljima koji nisu ostvarili svoja prava da im se pridruže na mirnim prosvjedima. Isto tako, naglasio je kako na prosvjedima očekuje oko 10 tisuća branitelja.

Demobilizirani branitelj iz Tuzle Esudin Džafić pozvao je vlasti da najozbiljnije shvate i prihvate njihovu rezoluciju.

“Ukoliko nam ne ispune prve tri točke rezolucije neka slobodno znaju da će doći do blokada vlada, prometnica, mostova, graničnih prijelaza i stranaka…”, zaključio je Džafić.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Treba svima dati dodatak na plaću ili mirovinu kao u RS.
   Pa šta je ovoj državi više i radnik i umirovljenik su socijalni slučajevi jer ne mogu živjeti od svog rada i minulog rada a tek nezaposleni i branitelji kojim se mora dati ono što ih spada barem sada u sedmom desetljeću života.

 • Bogati šuti kad ne znaš što pričaš,šta nema,šta to znači i kakvo je to pravdanje,neće se ni imati sa ovakom politikom sa korumpiranim zapovjednicima,ljekarima itd.pa po poštenim ljudima puca,nego to treba počet šibati,ŽIVINE

 • Treba izaći na mirni prosvjed mi branitelji koji smo imali 17,18,19 godina dali najljepše dan života za domovinu i nas se treba netko sjetiti sta smo branili naravno svoj dom i to je duznost svakoga alii???
  Naravno treba dati inama neki dodatak da nasa djeca znaju gdje im je tata bio sta je branio. A ne kupovanje invalidnina i ostaloga da ne govorim. List branitelja javno da se vidi tko je bio bio je tko nije nije tko je invalid zna se sta ga pripada i nitko mu to nemože uzeti niti dirati.
  Mi zaboravljeni branitelji ima nas dosta i mi smo dali svoj obol u obrani domovine. Ako ima za druge trebalo bi da se i nas sjete.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.