Deset gradova i općina iz ŽZH i HBŽ u projektu ”Zajedno za lokalni razvoj” – Jabuka.tv

Deset gradova i općina iz ŽZH i HBŽ u projektu ”Zajedno za lokalni razvoj”

Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruga građanki “Grahovo” iz Bosanskog Grahova održali su mrežne sastanke u deset općina i gradova u kojima će se u idućih pet godina provoditi projekt “Zajedno za lokalni razvoj”.

Riječ je o projektu koji je dio programa Snaga lokalnog (LoacalWorks) koji se provodi u Bosni i Hercegovini, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID-a, priopćeno je iz Centra za građansku suradnju Livno.

Sastanci su održani u Posušju, Širokom Brijegu, Glamoču, Grudama, Ljubuškom, Bosanskom Grahovu, Drvaru, Livnu, Tomislavgradu i Kupresu.

Dionici lokalnog razvoja, općinske uprave i odjeli za razvoj, mjesne zajednice, udruge ili organizacije civilnoga društva i lokalni gospodarstvenici, pozvani su da se uključe u Mreže za lokalni razvoj na području svojih općina i gradova potpisivanjem Memoranduma o suradnji kojim se formalno pristupa Mreži i kojim se omogućuje razmjena informacija, edukacije, apliciranje za grantove iz projekta ‘Zajedno za lokalni razvoj’ kao i drugih projekata, kazala je Zulka Baljak, izvršna direktorica Centra za građansku suradnju.

Sudionici sastanaka bili su predstavnici lokalne samouprave, mjesnih zajednica, organizacija civilnoga društva i lokalnih privatnih odnosno javnih poduzeća, a cilj je formalno udruživanje navedena četiri aktera u Mreže za lokalni razvoj na području svake od deset općina i gradova. Mreže za lokalni razvoj služit će svim akterima društva radi bolje suradnje, partnerstva, razmjene informacija i zajedničkoga djelovanja u svrhu pokretanja lokalnoga razvoja, rješavanja lokalnih problema i potreba zajednice.

Ona je upoznala sudionike sastanaka s aktivnostima i ciljevima projekta kao i segmentom projekta koji se odnosi na poduzetništvo, društveno poduzetništvo i socijalna poduzeća te podršku koja je osigurana kroz ovaj projekt za četiri biznis plana s kojima će udruge moći aplicirati.

Uz petogodišnju podršku kroz projekt “Zajedno za lokalni razvoj” radit će se na jačanju kapaciteta i resursa udruga i organizacija civilnog društva koje će biti voditelji Mreža za lokalni razvoj u svakoj od deset općina i gradova kako bi naposljetku bili osnaženi pokretači promjena i voditelji lokalnoga razvoja.

Uz dugogodišnji rad u NVO sektoru i iskustvo rada u lokalnim zajednicama, Ivica Sivrić, iz REDAH-a (Regionalna razvojna agencija za ekonomski razvoj Hercegovinu), diplomirani agronom i aktivist kroz primjere i iskustva u Bosni i Hercegovini govorio je o mogućnostima lokalno vođenoga razvoja.

Ovaj projekt i Mreže za lokalni razvoj su prilika da se na razini općine i grada kreira temelj razvoja koji će uz suradnju i partnerstvo rezultirati pozitivnim promjenama u zajednici. Pet godina je dovoljno razdoblje za proces stvaranja povoljne klime i povjerenja koje je neminovno. Ljudi su osnovni resurs, a kroz umrežavanje, suradnju i partnerstvo, zajedničkim i efikasnim radom, možemo stvarati društveni kapital i pokrenuti razvoj lokalne zajednice, istaknuo je Sivrić.

U današnje vrijeme je mnogo javnih poziva za projekte dostupno i otvoreno, i toga će u budućnosti biti sve više, a mi moramo biti spremni, organizirani i osposobljeni da budemo konkurentni u apliciranju za projekte, napomenula je Danka Zelić, predsjednica Udruge građanki “Grahovo”.

Posebno je Zelić istaknula kako su projekt “Zajedno za lokalni razvoj” i Mreže za lokalni razvoj odlična prilika koju akteri u zajednici moraju prepoznati i iskoristiti te tim sudjelovati u razvoju lokalne zajednice.

U razdoblju od tri mjeseca, Centar za građansku suradnju Livno i Udruženje građanki “Grahovo“ su na području deset općina proveli istraživanje gdje su uključili četiri grupe lokalnih aktera kako bi mapirali situaciju, stanje i potrebe te polazišne točke suradnje i aktivnosti kroz projekt “Zajedno za lokalni razvoj”, a rezultati istraživanja pokazuju kakvo je realno stanje.

Glavni zaključak istraživanja je da dionici lokalnog razvoja u zajednici pojedinačno nemaju dovoljno kapaciteta i resursa kako bi pokrenuli lokalni razvoj, ali udruživanjem u mehanizam Mreža na području općina i gradova te samim tim udruživanjem i kapaciteta i resursa kojima raspolažu, zajedno mogu pokrenuti lokalno vođeni razvoj, rekla je Ivona Mišković, projekt i media koordinator “Zajedno za lokalni razvoj” i dodala da će uskoro biti dostupna web stranica koja će služiti kao servis i instrument građanima, lokalnim akterima i Mrežama za lokalni razvoj, za razmjenu informacija, promociju i kao baza podataka.

Kroz projekt “Zajedno za lokalni razvoj” u idućem razdoblju će biti organizirana edukacija za članice Mreža za lokalni razvoj na teme koje sami odaberu kao potrebne, priopćeno je iz Centra za građansku suradnju Livno.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.