Deset filmova koji su bolji od knjiga po kojima su snimljeni

Iako će mnogi ljubitelji knjiga to nerado priznati, ponekad je film jednostavno bolji od svog književnog predloška. Popularni portal goodreads.com tako ima i kategoriju u kojoj su čitatelji smjestili sve one filmove koji su, po njihovom mišljenju, potukli knjige.

Mišljenja se razlikuju, ali brojni čitatelji su u prvih deset smjestili sljedeće naslove:

1. Bilježnica
2. Princeza nevjesta
3. Vrag nosi Pradu
4. Trilogija Gospodar prstenova
5. Zvjezdana prašina
6. Klub boraca
7. Dnevnici Bridget Jones
8. Forrest Gump
9. Lav, vještica i ormar
10. Šetnja za pamćenje

Mi se sa svim izborima ne slažemo, ali je sigurno da glasovi tisuća čitatelja nešto znače. Međutim, čini se da ovo više govori o popularnosti filmova nego o tome koliko s knjige loše.

Na primjer, filmovi iz trilogije Gospodar prstenova su osvojili svijet, njihovi likovi su učinili glumce iznimno popularnima, a baš ta trilogija se poprilično drži knjige, samo što je knjiga ponekad malo teška u svojim kartama Međuzemlja i razumjevanjem pojedinih odnosa i pojmova, dok se u filmu sve vidi, pa je lakše pratiti brojne likove i sva događanja.

Izuzetno dobri filmovi, poput filma Forrest Gump, Klub boraca, Princeza nevjesta te Zvjezdana prašina, su uglavnom prvo pogledani pa onda pročitani, a nekim knjigama se ipak malo preteško nositi sa odličnim glumcima i općenito dobrim filmom, pogotovo ako su u nekim djelovima malo teže ili nespretno napisane.

Film Bilježnica publika uglavnom obožava, a Ryan Gosling je osvojio srca obožavateljica širom svijeta igrajući ulogu Noaha. Za knjigu se čitatelji uglavnom slažu da je (u usporedi sa filmom) premlaka, da likovi imaju znatno više karaktera u filmu nego u knjigama, film je još u stanju izazvati emocije, a knjiga je jednom riječju – mlaka.

Što vi mislite? Je li knjiga uvijek bolja od filma i slažete li se s izborom iznad?

(www.jabuka.tv)

Klikni OVDJE i posjeti naš novi kutak LIFE

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.