Deset činjenica koje sigurno niste znali o Titaniku

Najpoznatije potonuće broda u povijesti čovječanstva dokumentirano je na stotinu i jedan način. O ovoj velikoj tragediji snimljeni su brojni filmovi, napisane knjige i priređene izložbe, no i dan danas postoje detalji koji bi vas mogli iznenaditi!

1. Budžet holivudskog filmskog spektakla Titanik s Leonardom diCaprijem i Kate Winslet u glavnim ulogama bio je veći od budžeta za izgradnju stvarnog broda.

2. Od četiri grandiozna dimnjaka na Titaniku radila su samo tri – četvrti je doslovce postavljen samo za ukras. Dizajneri su, naime, smatrali da brod izgleda impresivnije s četiri dimnjaka.

3. Ledenjak koji je potopio Titanik započeo je svoje putovanje otprilike tisuću godina prije Krista. Ujedno, Titanik je jedini prekooceanski brod koji je potopljen kao rezultat sudara s ledenjakom.

4. Jedini Japanac koji je preživio potonuće Titanika proglašen je kukavicom nakon što se vratio u domovinu, jer nije časno umro zajedno s drugim putnicima broda.

5. Glavni pekar broda Charles John Joughin preživio je plutanje u ledenoj vodi zahvaljujući većoj količini alkohola kojeg je pio tijekom potonuća i koja ga je ‘grijala’ do pojave spasilaca.

6. Tragedija je mogla biti izbjegnuta da je ledenjak primijećen i prijavljen kapetanu samo 30 sekundi ranije nego što uistinu jest bio slučaj.

7. Na brodu su svakog dana izlazile novine The Atlantic Daily Bulletin koje su uključivale vijesti, oglase, cijene dionica, tračeve iz visokog društva, rezultate konjskih utrka, kao i dnevni jelovnik.

8. Samo su dvije kabine u prvoj klasi imale svoju kupaonicu, dok je sedamstotinjak putnika u trećoj klasi moralo dijeliti dvije kade za osobnu higijenu.

9. Nasljednik američkog čokoladnog carstva Milton Hershey imao je karte za Titanik, ali je odgodio put zbog poslovnog sastanka.

10. Sjećate se one scene u filmu Titanik gdje orkestar svira dok brod tone? To se stvarno dogodilo! Glazbenici su svirali još dva sata nakon što je brod udario o ledenjak.

(Punkufer.hr)1 komentar

  • “5. Glavni pekar broda Charles John Joughin preživio je plutanje u ledenoj vodi zahvaljujući većoj količini alkohola kojeg je pio tijekom potonuća i koja ga je ‘grijala’ do pojave spasilaca.”

    Iako se ugodnije osjećamo kad pijemo alkohol, veće šansa je da umremo od smrzavanja je kad ga pijemo, tako da ova priča o “grijanju” ne drži vodu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.