Denis Ćorić za Jabuka.tv: “Što god bilo, nikad neću okrenuti leđa Širokom Brijegu”

Za aktualnog trenera nogometaša Širokog Brijega Denisa Ćorića (41) može se reći da je pravi vojnik kluba s Pecare.

Kao Rođeni Širokobriježanin i bivši igrač Plavo-bijelih, konačno predstavlja domaći kadar na klupi Širokog. Ćorić je nekoliko godina bio pomoćnik Goranu Sabliću (u 60 službenih utakmica), Borisu Paviću (u 9 utakmica) te Goci Sedloskom (u 37 utakmica).

Nakon što je imao dobre rezultate u mlađim kategorijama, u tadašnjoj krizi rezultata ali i općenito oko stanja u klubu, u listopadu 2016. godine preuzima privremeno vođenje prvom momčadi (devet utakmica vodio), nakon što je klub napustio Branko Karačić.

Ćorić je tada pokušavao izvući maksimum iz momčadi koju je imao, ali na polusezoni su se stvari u klubu konsolidirale pa je Uprava odlučila dovesti nekog stručnjaka sa strane. Odlučila se za Gorana Sablića s kojim je došao i Mirko Hrgović, a Ćorić je imenovan kako jedan od pomoćnika u stožeru.

Nakon uspješne sezone i pol Sablić je napustio klub i otišao u moldavski Sheriff, a umjesto njega je stigao još jedan Sinjanin Boris Pavić, s kojim se Široki brzo razišao, pa je Ćorić nakon što je bio pomoćnik i njemu, prošle sezone kao prvi trener vodio jednu utakmicu protiv Željezničara na Pecari i uvjerljivo je izgubio (0:3). Uprava potom odlučuje dovesti novog stručnjaka.

Izbor je pao na makedonsku igračku legendu Gocu Sedloskog, s kojim je stigao i njegovo asistent Aleksandar Vlaho. Široki se u stanci dosta pojačao, a sezona je završena uz ispunjavanje osnovnih klupskih ciljeva. Uoči početka ove sezone Vlaho je napustio klub, Sedloski je vodio momčad u nastupima u Europi protiv kazahstanskog Kairata i jednu domaću utakmicu protiv Čelika (poraz 0:1), nakon čega se i on razišao sa Širokim.

Nakon što je radio u stožeru i sa Sedloskim, Uprava kluba s obzirom da su bili potrebni i određeni financijski rezovi, uz isticanje povjerenja prema domaćem stručnjaku koji je pokazao veliku odanost, konačno daje pravu priliku Denisu Ćoriću te potpisuje ugovor s njime do kraja sezone. Ćorić je tako prestao biti “dežurni vatrogasac” što su mu mnogi pridjevali proteklih nekoliko godina.

Klupu Širokog Brijega prvi put samostalno preuzima u listopadu 2016. godine

Ćorić je cijelo vrijeme strpljivo čekao priliku, poručio je Upravi kluba kako je spreman preuzeti prvu momčad, ali po njegovom dolasku rezultati u ovih nekoliko utakmica nisu pratili igru na terenu. No da će se to konačno promijeniti nada se i Ćorić s kojim je portal Jabuka.tv napravio veliki intervju uoči nastavka sezone.

Kako ste zadovoljni dosadašnjiim rezultatima i igrama na početku ove sezone?

Široki Brijeg je klub koji godinama po rezultatima kotira među najboljom četvorkom bh. nogometa i sigurno da ovi trenutni rezultati koje imamo ne mogu biti zadovoljavajući. Ipak što se tiče same igre određeno zadovoljstvo postoji, malo nas je i sreća napustila u određenim utakmicama, imali smo nekih pehova, ali što je tu je.

Vjerujem kako smo ovo razdoblje iza nas, tijekom reprezentativne stanke, dobro iskoristili i nadam se kako ćemo uskoro krenuti uzlaznom putanjom.

Jeste li zadovoljni trenutnom kvalitetom momčadi Širokog Brijega, postoji li određen prostor za napredak te bi li Vam dobro došlo još koje pojačanje?

U svakoj momčadi bi dobrodošao još poneki igrač koji bi podigao kvalitetu, odnosno napravio razliku, tako da prostora za to uvijek ima, ali trebamo biti realni i reći da za to trebaju i određena financijska sredstva. Momci koje imamo dosta kvalitetno rade, među njima je prisutan veliki profesionalizam, ali opet jedno je trening, a drugo je utakmica.

Ponovno bi se vratio da na utakmicama treba isprovocirati i određenu dozu sreće, nadam se da će tako biti već u nedjelju protiv Tuzle City. Morat ćemo pružiti kvalitetnu igru kako bismo tu utakmicu pobijedili i počeli osvajati bodove.

Može li Viktor Angelov biti rješenje za napadačke probleme Širokog Brijega?

Radi se o jednom kvalitetnom igraču, koji je nešto manje od mjesec dana s nama na treninzima, a mi polako dižemo njegove tjelesne sposobnosti na jednu veću razinu. Nadam se kako će već u srijedu, kada kreće natjecanje u Kupu, biti u konkurenciji i dobit će određenu minutažu.

Ćorić je dugo godina u klubu. Bio je igrač, trenirao je mlađe kategorije, u tri navrata bio pomoćni trener u prvoj momčadi, a treći put je i samostalno preuzeo prvu momčad

Što se dogodi s nekim igračima koji dođu iz drugih sredina koji se ili nisu najbolje snašli u Širokom Brijegu, a sad negdje drugo dobro igraju (Babić, Marina..), ili kad tek dođu na Pecaru pa bljesnu, budu najdominantniji igrači na terenu i onda odjednom nestanu (npr. Franjić)?

Mislim da se takvo nešto nije dogodilo samo s tm igračima, već općenito u svim našim klubovima, kad dođu igrači, uvjetno rečeno, sa strane, nekad se podcijeni ova liga koja je dosta fizički zahtjevna, a specfičina u odnosu na cijeli Balkan, ako se usporedimo sa Hrvatskom, Srbijom itd.

U BiH se dosta igra i na mišiće, što je dosta drugačije nego u susjednim ligama.

I jednostavno ako se neki igrač ne privikne na tu ligu, s vremenom zaboravi raditi ono što najbolje zna.

Vi ste nabrojali dva-tri igrača, ali mislim da takvih primjera ima i u drugim klubovima, a ne samo u Širokom Brijegu, ali ponavljam liga je takva da se na nju “stranac” mora adaptirati, inače ga nema nigdje.

Poznati ste kao veliki obožavatelj mladih igrača. Od ranije u kadru Širokog Marić i Jurić polako postaju standardni prvotimci, od ove sezone Martin Zlomislić je prvi vratar, a tu je i niz drugih mladih igrača koji kucaju na vrata prvog sastava. Koliko ste zadovoljni njihovim razvojem i što je njima još potrebno da naprave određeni iskorak u svojim karijerama?

Sigurno da sam velik ljubitelj mladih igrača i volim ih gurati pogotovo ako imaju određenu kvalitetu, a bez dvojbe oni svi su kvalitetni dok su u kadru Širokog Brijega.

S tim mladim igračima treba polako, jednostavno to nije onako “uprijeti dugme” i reći “evo ga to je taj igrač koji nam treba”. Za neke mlade igrače se zna reći kad bljesnu jednu ili dvije utakmice da su to pravi igrači. Dobri su primjeri Mateo Marić i Stipe Jurić, posebno Mateo koji je već dvije godine s nama i skoro član udarne jedanestorice i gdje on još uvijek zna oscilirati, ali to je sve proces razvoja tih mladih igrača.

Trener Širokobriježana smatra kako je razvoj mladih igrača jedan težak proces u kojemu treba biti strpljiv

Ali generalno razvojem mladih igrača sam zadovoljan, no sigurno da to može još bolje i bit će još bolje u budućnosti. Očekujem i da će i Stanić, Marić, Jurić, onda Mašić, Knežević i ostali u vremenu koje je ispred nas pokazati još jednu veću razinu zrelosti i kvalitete i normalno onda se izboriti za još veću minutažu, a nadam se kako će oni to i uspjeti, samo trebaju nastaviti raditi.

Nijednog od njih ne smijemo tek tako otpisati nakon nekog krivog dodavanja ili promašaja, jer to je tako s mladim igračima, oscilacije su sasvim očekivane.

Moramo biti spremni otrpjeti te dečke i onda ćemo kroz određeno vrijeme moći profitirati na njima, odnosno dobiti igračku širinu u kadru. Isto tako treba biti oprezan s pohvalama nakon jedne ili dvije dobre utakmice.

O odnosu s igračima i upravom

Dosta upita ima o iskorištavanju slobodnog vremena koje igrači imaju, za neke od njih se spominjalo da su skloni nesportskom načinu života. Postoji li dovoljna svijest među njima da oni tako mogu ugroziti i svoje igre, ali i napredak u daljnjoj karijeri?

Što se tiče toga, ja to prvi put čujem od vas, nisam upoznat da su se neke takve stvari događale. Klupski pravilnik je jasan i svaki igrač koji ga se ne pridržava, snosit će sankcije ili novčane ili neke druge vrste.

Vjerujem kako su oni profesionalci i da drže do sebe, a naravno mogu se neki manji “izleti” dogoditi, tako da kažem, posebno među mladim igračima, ali vjerujem kako je to sve unutar kodeksa ponašanja i ja kao trener očekujem da igrači imaju korektan i profesionalan odnos prema klubu i kad je riječ o treninzima, ali i o slobodnom vremenu koje imaju.

Stručni stožer Širokog Brijega je dosta mlad i Vi ste među mlađim trenerima u ligi i Vaši pomoćnici su dosta mladi. Može li Vam to nekad predstavljati problem u uspostavljaju autoriteta unutar svlačionice?

Mogu Vam reći da sebe više i ne smatram mladim trenerom, istina imam 41 godinu, ali mislim da imam dovoljno iskustva. Radio sam i kao pomoćnik sa Goranom Sablićem, Borisom Pavićem, Gocom Sedloskim, a u nekoliko navrata sam samostalno vodio prvu momčad.

Mi unutar stožera smo raspoređeni, svatko radi svoj dio posla, ono što i treba raditi, tako da većih problema nemamo ni što se tiče utakmica ni treninga. Kad pričamo o odnosu trener(i) – igrač mi apsolutno nemamo nikakve zamjerke i zadovoljni smo po tom pitanju, jer respektiramo jedni druge. Igrači su profesionalci koji odrađuju sve ono što se pred njih stavi kao zadatak.

Široki Brijeg ima dosta mlad stručni stožer, uz Ćorića kao pomoćni treneri u stožeru su Jure Ivanković i Ivan Kvesić

Osjećate li podršku Uprave kluba u vođenju prve momčadi?

Naravno, osjećam veliku podršku. Zahvalio bih se svim ljudima koji vode klub jer su mi ukazali povjerenje. Školovao sam se za trenerski posao, taj posao volim i naravno čast mi je i zadovoljstvo voditi momčad Širokog Brijega. Isto tako svi mi znamo i voljeli bi, prvi ja, da su rezultati u ovom trenutku malo bolji. Uvjeren sam da ćemo u skorije vrijeme ići samo prema gore, a naravno ponekad dođe i kriza jer je to sastavni dio nogometa.

To se vidi i kod velikih europskih ili svjetskih klubova, kriza nekad mora doći. Kriza rezultata koju mi trenutno imamo, a od koje ne treba bježati, je samo trenutna i siguran sam da će brzo proći. Vidjet ćete, mi ćemo iz nje izaći još jači i bolji.

Što se tiče samih igara, nije to toliko ni loše bilo (osim u par utakmica), malo nas je sreća napustila u par na navrata, ali uvjeren sam da ćemo se vratiti tamo gdje nam je i mjesto. Poštenim odnosom i radom to moramo sve skupa isprovocirati i siguran sam da će se kad tad vratiti.

Rekao sam jednom prilikom, da bez obzira u kakvoj poziciji se Široki Brijeg nalazi, ja mu nikad neću okrenuti leđa i uvijek sam spreman pomoći jer je to moj klub, a bit će moj klub do kraja života.

Tu sam proveo najbolje dane i kao igrač se afirmirao, radim duže kao trener u klubu što prve momčadi, što kroz rad u mlađim kategorijama, tako da sam spreman što god treba učiniti samo da napredujemo u svim segmentima.

Pobjeda nad Tuzla City kao imperativ

Vraćamo se na predstojeću prvenstvenu utakmicu protiv Tuzla Cityja. Koje su po Vama prednosti i mane idućeg gosta na Pecari? Što se može očekivati od ove utakmice?

Osobno sam gledao ovu momčad barem 2-3 puta uživo, a od ranije sam pogledao dosta njihovih utakmica, tako da imam jasnu sliku kako će oni zaigrati. Radi se o jednoj iskusnoj momčadi koja je prepuna samopouzdanja, na kraju krajeva drugi su na ljestvici, a trenutno ih lopta “sluša”. Imaju dosta dobrih igrača, prije svega mislim na njihovog najboljeg strijelca Ubiparipa, koji ima značajnu kvalitetu u završnici, a imaju i dosta brza krila Crnkića i Nukića.

Trener Plavo-bijelih odlučno najavljuje kako je krajnje vrijeme da njegova momčad krene osvajati bodove

Sigurno da nas čeka vrlo težak posao, ali mi tu nemamo što drugo tražiti osim pobjede i tri boda koji bi nas podigli prema gore. Nemamo pravo na novi kiks i postavit ćemo se odlučno od prve minute kako bi došli do pobjede.

Stadion Pecara je prošlosti glasila kao “neosvojiva tvrđava” za goste Širokog Brijega, ali u posljednje dvije ili čak i tri godine gosti sve više uzimaju bodove sa ovog stadiona. Može li Pecara ponovno postati neugodno gostovanje za Vaše protivnike?

Nadam se kako ćemo ponovno vratiti taj kult i da Pecara bude opet neosvojiva. Kad pogledamo zadnjih nekoliko utakmica, recimo i protiv Sarajeva i protiv Željezničara, one su pokazale da ova ekipa može i da će se vratiti na pravi put.

Jedostavno treba nam jedna čista pobjeda, a nadam se kako će to biti već u nedjelju. Uz naravno sav respekt prema Tuzla Cityju, mi želimo konačno početi osvajati bodove.

Za kraj, imate li neku poruku za navijače Širokog Brijega u nastavku sezone?

Zahvaljujem se svima njima na dosadašnjoj podršci, unatoč situaciji koja nije bodovno sjajna, oni su tu uz nas i bodre nas cijelo vrijeme, predvođeni našim Škriparima. Nadam se kako ćemo im to sve na terenu uzvratiti na najbolji mogući način i pokloniti im pobjedu u nedjelju za njihov 23. rođendan.

S Pecare zadovoljni ždrijebom na otvaranju natjecanja u Kupu BiH

Favoriti u Kupu BiH

Po završetku ovog razgovora održan je i ždrijeb šesnaestine finala Kupa BiH. Široki Brijeg ide u goste Budućnosti iz Banovića. Naknadno smo kontaktirali trenera Širokobriježana za komentar i ovom protivniku njegove momčadi.

Naše ambicije u Kupu BiH su uvijek najviše i želimo što dalje dogurati. Budućnost je jedna čvrsta momčad koju vodi moj kolega sa trenerskih edukacija i seminara Muamer Salibašić. Ipak vidljivo je da ni oni nisu najbolje krenuli u sezonu u prvoj ligi FBiH. Naravno bez ikakve dvojbe mi smo favoriti u tom dvoboju, ipak su oni jedan rang ispod nas, ali nikakva podcijenjivanja ne smije biti, pogotovo u Kupu. Ipak sada nam je sav fokus na utakmici protiv Tuzla Cityja, želimo tu utakmicu odigrati kvalitetno i pobijediti pa tek onda nakon ove utakmice posvetit ćemo se momčadi Budućnosti, komentirao je Ćorić ambicije Širokobriježana u Kupu BiH.

(www.jabuka.tv | Goran Kutle)


7 komentara

  • Pa je u pravu ste Banovići su kvalitetna i nezgodna ekipa..Mi smo široki i želimo preko kupa u Europu.Bit će nezgodno u Banovićima jer oni napadaju.nemožeš pobjedit ni federalnog ligaša ako se ne dogovoriš.Mi smo široki i idemo na pobjedu.Bit će nezgodno ako oni žele iigrati.

  • Ko je i o ovakvom članku napisao 6 komentara?Mislim da ovde nije trebao biti nit jedan komentar.Suvišno je svako slovo.A dobro šta ćeš.. Pa je u pravu ste noge su teške mi smo široki i idemo na pobjedu..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.