Deminerski timovi na području Tomislavgrada i Bihaća očistili još 20.723 m²

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) završili su dva deminerska zadatka na području Bihaća i Tomislavgrada. Završetkom ovih zadataka očišćeno je još 20.723 m² sumnjive površine.

U općini Tomislavgrad primopredaja završenog deminerskog zadatka izvršena je na lokaciji Slani dolac koja se nalazi nepunih šest km od mjesta Lipa.

Na ovom zadatku, koji je rađen metodom tehničkog izviđanja, bili su angažirani deminerski timovi FUCZ “Livno B” i POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva). Od ukupne površine zadatka koja je iznosila 19.203 m² manualnom metodom je urađeno 4.143 m², a pregama (psi s vodičima) 15.060 m².

Ovo područje, odnosno lokacija, prije rata se koristila za ispašu stoke, za lov i kao izletište. U toku rata bila je između linija konfrontacije, a do danas se nije koristila zbog sumnje na minsku opasnost.

Tehničkim izviđanjem ove lokacije otklonjena je opasnost od mina čime su se stvorili uvjeti za sigurno kretanje pastira, lovaca i izletnika.

Na području Grada Bihaća deminerski tim FUCZ “Bihać B” završio je deminerski zadatak “Golubić Aerodrom”.

Ovaj zadatak rađen je još 2005. godine od strane deminerske organizacije MEDECOM. U ožujku 2019. godine na predmetnoj površini, čija lokacija se nalazi u neposrednoj blizini kuća, pronađena je mina PROM nakon čega je BH MAC uputio zahtjev za angažiranje deminerskih kapaciteta FUCZ kako bi se pregledala utvrđena rizična površina koja je prvobitno iznosila 1.520 m2, a naknadno je utvrđeno da očišćena površina iznosi 1.803 m2. FUCZ je angažirala strojarski tim koji je akreditiranim strojem izvršio skidanje nabačenog sloja zemlje i šuta s predmetne površine do nulte razine, nakon čega je deminerski tim “Bihać B” pristupio manualnom čišćenju. Ova lokacija nalazi se u neposrednoj blizini kuća.

Primopredaja je obavljena između predstavnika FUCZ-a i Centra za uklanjanje mina (BH MAC), a predstavnik Grada Bihaća je upoznat s obavljenim radovima i granicama deminirane površine.

Na ovim zadacima nisu pronađena minsko-eksplozivna sredstva, navodi se u priopćenju FUCZ-a.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.