Dekan splitske Umjetničke akademije izložio grafike u Širokom Brijegu

U širokobriješkoj Franjevačkoj galeriji u četvrtak u 18 sati otvorena je izložba pod nazivom “Potraga za životnom ravnotežom” splitskoga grafičara Edvina Dragičevića.

Izložba predstavlja grafike iz opusa splitskoga umjetnika i dekana Umjetničke akademije u Splitu, kojemu je ovo 16. samostalna izložba.

Program otvorenja vodila je Željka Šaravanja, a dobrodošlicu nazočnima poželio je fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije.

Josip Mijić, akademski slikar i predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, autor je predgovora ovoj izložbi, a na otvaranju je istaknuo da je za razumijevanje Dragičevićevih grafika potrebno izdvojiti dovoljno vremena.

“Potrebna su dugotrajna i opetovana promatranja za iščitavanje prikazanoga, jer je put od nas, kroz hladne i sterilne membrane, formirane besprijekornom izvedbom u grafičkoj tehnici bakropis, do njihove smislenosti dug. I zato, dajmo im vremena da u našim očima postanu ono što jesu”, rekao je Mijić.

Nazočnima se obratio i Stjepan Skoko, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, koji je istaknuo zadovoljstvo činjenicom da je ova izložba ujedno i početak širokobriješke i splitske umjetničke akademije. Sam autor izloženih grafika potvrdio je zadovoljstvo uspostavljanjem ove suradnje te se zahvalio domaćinima izložbe i nazočnoj publici.

Izložbu je otvorenom proglasila Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke.

Edvin Dragičević rođen je 1968. godine u Splitu, završio je Školu primijenjenih umjetnosti – smjer Grafika. Godine 1997. diplomirao je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja, na studijskoj grupi Likovna kultura u Splitu. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika, Split (HULU) od 1993. godine.

Zaposlen je na Umjetničkoj akademiji u Splitu (UMAS) u zvanju izvanrednoga profesora, gdje predaje kolegije Grafike. Do sada je održao 15 samostalnih  izložbi i sudjelovao na 124 skupne izložbe u zemlji i inozemstvu te je osvojio brojne nagrade.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.