Daytonski sporazum cjelovit dokument, svi njegovi dijelovi su još na snazi

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je, povodom 21. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma, da političari u BiH trebaju imati dovoljno mudrosti izabrati put naprijed, jer put nazad ne može donijeti ništa dobro za građane ove države.

”Na sutrašnji dan prije dvadeset i jednu godinu u Daytonu je parafiran Opći okvirni sporazum za mir u BiH. Četrnaestog prosinca, sporazum je potpisan u Parizu. Oni koji su u to vrijeme bili ovdje sjetit će se reakcije građana – jedinstveni osjećaj koji je ispunio sve kad su shvatili da je rat konačno završen”, naglasio je.

Naglašava da je Sporazumom okončan rat i održavan mir, nitko ne bi trebao podcjenjivati ili zaboraviti važnost toga.

”Ustavom BiH, koji je dio Daytonskog sporazuma, u članku 1. potvrđen je pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine ‘Republika BiH’, čije je službeno ime od sad ‘Bosna i Hercegovina’, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, s unutarnjom strukturom modificiranom ovim ustavom i s postojećim međunarodno priznatim granicama”, navodi se.

Inzko navodi da ovo ističe ”jer u BiH još postoje političke snage koje 21 godinu nakon Daytona skoro svakodnevno šire svoju revizionističku interpretaciju Daytona koja je u očiglednoj suprotnosti sa ovim člankom Ustava BiH”.

”Kao dio procesa provedbe mira, zasnovanog na Daytonskom mirovnom sporazumu i uz pozitivno sudjelovanje entiteta i političkih stranaka iz cijele BiH, u Bosni i Hercegovini su uspostavljene brojne institucije. Nažalost, već neko vrijeme pojedini politički subjekti, koji su i sami aktivno sudjelovali u stvaranju nekih od institucija na državnoj razini , sad pričaju o takozvanom ”pravnom nasilju” i ”nametanju odluka”. Ništa od toga što govore nije istina. Institucije na državnoj razini su uspostavljene u skladu s Ustavom BiH”, kaže on.

Ponosan je, kaže, što su OHR i ostatak međunarodne zajednice sudjelovali u tom procesu koji traje već dvadeset i jednu godinu.

”Politički subjekti u BiH koji su bili dio tog procesa također bi trebali biti ponosni na to što su u određenom trenutku smogli političku snagu da bi uspostavili, između ostalih, Oružane snage BiH, Državnu agenciju za istrage i zaštitu, Upravu za neizravno oporezivanje, Graničnu policiju, te šest ministarstava na državnoj razini. Posebno bi trebali biti ponosni što su izbjeglicama omogućili vratiti svoju imovinu i obnove prijeratne domove”, navodi.

Inzko podsjeća da je prije dvadeset godina, kao austrijski veleposlanik u BiH radio s ljudima koji su ulagali i posljednje atome snage da bi državu digli na noge.

”Sretao sam nastavnike, doktore, taksiste, demobilizirane vojnike, majke, očeve, njihovu djecu. Sve što su oni željeli bilo je da ostave tragediju iza sebe, poprave štetu i nastave s pristojnim, normalnim životom”, kaže.

Međunarodna zajednica je, navodi on, prepoznala to nastojanje i podržala provođenje Daytonskog sporazuma s oko pet milijardi dolara namijenjenih obnovi, što su pratili i drugi vidovi pomoći, a sve u svrhu podrške javnim službama, državnoj upravi, poljoprivrednim i industrijskim inicijativama te projektima s ciljem jačanja uloge građana.

”Neki politički lideri (koji su svojevremeno igrali pozitivnu ulogu) su, nažalost, u određenom trenutku odlučili fokusirati se na podjele teritorije i moći. Oni vide Daytonski sporazum kao švedski stol s kojeg bi uzeli samo ono što im odgovara. Zbog toga moram jasno reći da je Daytonski sporazum cjelovit dokument i svi njegovi dijelovi su još na snazi. Ono što mnogi nazivaju ”izvorni Dayton” u sebi sadrži na primjer i Aneks X (Ured visokog predstavnika), kao i Aneks VII (pravo na povratak u prijeratne domove) ili nazočnost stranih sudaca u sastavu Ustavnog suda BiH. Daytonski sporazum sadrži odredbe kojima se omogućava građanima BiH, ako postoji minimum dobre volje, izgraditi normalno europsko društvo, s modernim, funkcionalnim političkim i pravosudnim sustavima i sustavom socijalne zaštite”, naglašava.

Inzko naglašava da se “danas čini da u Bosni i Hercegovini postoje dvije političke realnosti”.

”Prva realnost je nastojanje da se država kreće na putu ka Europskoj uniji, što je pozitivno i nešto što treba podržati. Druga realnost su negativni trendovi koji su počeli u Republici Srpskoj prije deset godina i sad se raširili i na Federaciju BiH. Političari u BiH trebaju imati dovoljno mudrosti izabrati put naprijed, jer put nazad ne može donijeti ništa dobro za građane ove zemlje”, naglasio je visoki predstavnik Valentin Inzko povodom godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma, prenosi OHR.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.