Davor Pavuna prvi put u Širokom Brijegu: O post-kvantnoj fizici i o Bogu

Inicijativa za Široki Brijeg u petak, 24. siječnja 2014. godine, u 19 sati organizira javnu tribinu: “Suvremeni mladi čovjek u dodiru vjere i znanosti – Moji uvidi o post-kvantnoj fizici i o Bogu” prof. dr. sc. Davora Pavune u velikoj dvorani Zavoda sv. Obitelji na Puringaju u Širokom Brijegu.

Poseban akcent tribine, na koju je ulaz besplatan i na koju su pozvani svi dobronamjerni ljudi, biti će na mladima i njihovoj motivaciji, ali i na onim starijima, dakako.

Tko ja Jesam: Čovjek, Svemir ili Bog?

Podsjetimo, Davor Pavuna hrvatski je fizičar i izumitelj. Osnovnu školu završio je u Osijeku. Maturirao je u V. gimnaziji u Zagrebu 1970. godine. Diplomirao je eksperimentalnu fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1977. godine. Postao je doktor znanosti u Cambridgeu 1982. godine iz područja fizike kondenzirane materije.

U francuskom Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja (CNRS) u Grenobleu boravio je tri godine. Jedno vrijeme istraživao je u Australiji i SAD-u. Od 1986. godine radi u Lausanneu u Švicarskoj kao sveučilišni profesor fizike, kemije kondenzirane materije te mikro i opto elektronike.

Objavio je preko 150 znanstvenih radova i udžbenik o supravodljivosti na engleskom jeziku , koji se prevodi i na druge jezike. Održao je stotinjak predavanja na uvaženim svjetskim sveučilištima.

Radi na projektu na sinkrotronu u američkoj državi Wisconsin, što je zajednički projekt švicarskih i američkih fondova za znanstvena istraživanja. Predsjednik je svjetskog kongresa o nano-inženjeringu i novim oksidnim tehnologijama u SAD-u. Savjetnik je poduzećima u nekoliko država. Kao savjetnika na području energetike ga je angažirao američki predsjednik Barack Obama.

Jedan je od pokretača Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika održanoga u Vukovaru 2005. godine . Pionir je bolje zelene civilizacije i savjetnik u Americi, EU i u Aziji. Predsjedava redovnom konferencijom bio-fizičara u Dubrovniku.

Dopredsjednik je Mreže za razvoji kreativnost (MRAK) čiji je cilj bolja planetarna uvezanost hrvatskih znalaca, udruživanjem inženjera-vizionara i svih domoljuba i prijatelja Hrvatske.U povodu 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, dobio je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu, 2006. godine. Američki ministar energetike Steven Chu imenovao ga je recenzentom projekta iz područja energetike.

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.