Darivatelji krvi u HNŽ-u oslobođeni kupovine premije osiguranja

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a uputio je obavijest osiguranicima da su izmjenom Odluke o premiji, pored djece do navršene 18. godine života, osobnog sudjelovanja (plaćanja participacije, odnosno kupovine premije osiguranja) u troškovima zdravstvene zaštite oslobođeni i darivatelji krvi koji su krv darivali deset i više puta, s tim da su u prethodnoj godini krv darivali najmanje jednom.

Također, osobnog sudjelovanja (plaćanja participacije, odnosno kupovine premije osiguranja) su trajno oslobođeni i darivatelji krvi s pedeset i više darivanja.

Prema podacima koje je Zavod dobio iz transfuzijskih centara Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” Mostar riječ je o oko 2.300 osiguranika na koje se odnosi izmijenjena Odluka.

Stručna služba Zavoda će do 15. siječnja ove godine dobivene podatke učitati u Integrirani zdravstveni informacijski sustav (IZIS) i oni će biti dostupni (vidljivi) svim ugovornim zdravstvenim ustanovama u HNŽ-u, priopćili su iz Zavoda.

Kako bi osiguranici provjerili nalaze li se na popisima koje je Zavod dobio od transfuzijskih centara (dobiveni popisi nisu potpuni) potrebno je da kontaktiraju Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, a to mogu učiniti tako što će telefonski pozvati najbliži područni ured Zavoda, zatim uputiti pisani zahtjev za provjeru podatka na mail adresu Zavoda [email protected] te telefonski pozvati Zavod na broj 036/ 355 – 272 ili 036/ 446 – 244.

Ukoliko se ne nalaze na dostavljenim popisima, osiguranici će, kako je navedeno, biti upućeni u način postupanja kako bi ostvarili pravo koje im pripada.

Darivatelji krvi koji ne ispunjavaju uvjete propisane Odlukom (deset i više darivanja krvi uz obvezan uvjet barem jednog darivanja krvi u 2020. godini), kao i ostali osiguranici premiju osiguranja za 2021. godinu mogu pribaviti tijekom redovite distribucije, a najkasnije do 26. veljače ove godine (petak), kada je posljednji dan redovite distribucije premije osiguranja za ovu godinu.

Također, darivatelji krvi koji su oslobođeni plaćanja premije, a već su uplatili premiju osiguranja za 2021. godinu potrebno je da nazovu najbliži područni ured Zavoda kako bi dobili upute za daljnje postupanje.

Iz Zavoda su podsjetili kako su na inicijativu Ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a na osmoj izvanrednoj sjednici Skupštine Hercegovačko – neretvanske županije, održanoj 29. prosinca 2020. godine, zastupnici dali suglasnost na izmjenu Odluke o premiji – sudjelovanju osiguranih osoba Zavoda u troškovima zdravstvene zaštite na teritoriju HNŽ i Financijski plan Zavoda za 2021. godinu.

(Fena)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.