Današnji dan se obilježava kao Svjetski dan cerebralne paralize

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH ukazuje na težak položaj osoba s cerebralnom paralizom u našem društvu te ističe da su predrasude jedan od problema s kojima se te osobe suočavaju u svakodnevnom životu.

”Uključenost osoba s poteškoćama u društvo ne govori toliko o tim osobama koliko o zrelosti društvene sredine da prihvati nekoga tko je drugačiji” navode iz Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH u povodu 1. listopada, koji se obilježava kao Svjetski dan cerebralne paralize.

Podsjećaju da osobe s cerebralnom paralizom uz motorička oštećenja mogu imati i druge vrste poremećaja poput oštećenja vida i sluha, intelektualni deficit, emocionalne probleme, smetnje u ponašanju, poremećaj govora, epileptični napadi i slično.

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom F BiH čini Udruženje građana oboljelih od dječije cerebralne paralize KS, Udruženje građana oboljelih od cerebralne dječije paralize i distrofije Goražde, Udruženje roditelja djece oboljele od cerebralne paralize mikrocefalije i hidrocefalusa “Dlan” Zenica te Udruženje osoba s cerebralnom paralizom i drugim onesposobljenjima Sapna.

Oni rade na ostvarivanju prava i poboljšanju kvaliteta života oko 500 obitelji u Federaciji BiH čiji član ima cerebralnu paralizu.

Najnovija istraživanja pokazuju da u svijetu ima oko 17 milijuna osoba s cerebralnom paralizom.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.