Danas se obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom

Danas, 21. ožujka obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom.

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je prouzročen prisutnošću jednog kromosoma viška, na 21. paru kromosoma, gdje se umjesto 2 nalaze 3 kromosoma.

Dom “Marija – naša nada” organizira druženje na Dan osoba s Down sindromom

Ciljevi obilježavanja ovog dana su buđenje svijesti i razumijevanja te međunarodna podrška, kako bi se poštivala prava ljudi s DS-om i poboljšao njihov položaj, a samim tim i kvaliteta života, kao i promoviranje svijesti i razumijevanje Down sindroma uz mobiliziranje podrške i priznavanja, dostojanstva, prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom, piše N1.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom da se integriraju u društvo.

Svjetski dan sindroma Down: Moje lice je možda drugačije, ali moji osjećaji su isti

Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, hromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela.

Taj poremećaj sprječava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta.

Sindrom Down uzrokuje pogrešno razvrstavanje kromosoma tokom ćelijske diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma.

S obzirom na to da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao “trisomija 21“. Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.