Danas se obilježava Međunarodni praznik rada – 1. svibanj

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni praznik rada – Prvi svibanj. Taj dan predstavlja dan solidarnosti radnih ljudi cijelog svijeta.

Prvog svibnja 1886. stotine tisuća američkih radnika su izašli na ulice da bi zahtijevali opće prihvatanje osmosatnog radnog dana. Chicago je bio centar pokreta. Radnici su tamo mjesecima agitirali za osmosatno radno vrijeme, i uoči 1. svibnja njih 50.000 je već bilo u štrajku. Novih 30.000 pridružilo im se sljedećeg dana; to je dovelo veći dio čikaške proizvodnje do zastoja.

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) i ove godine će 1. svibanj, Međunarodni praznik rada, obilježiti radno.

Kako stoji u priopćenju ove najveće organizacije radnika, Glavni odbor SSSBiH će danas u 11 sati u Domu sindikata u Sarajevu održati izvanrednu sjednicu u proširenom sastavu, a prije toga, u 9.30, sindikalno  rukovodstvo će posjetiti izložbu sindikalnih plakata i info štand koji organizira Sekcija mladih, koji će biti postavljeni u ulici Ferhadija (od Tržnice do Vječne vatre).

Također, jedna delegacija rukovodstva SSSBiH će, prije sjednice Glavnog odbora, položiti  cvijeće na spomenik Đuri Đakoviću u parku ispred Doma sindikata, dok će druga  delegacija  posjetiti grob Miće Sokolovića, prvog predsjednika sindikata u Bosni i Hercegovini.

“Svjesni smo da će mnogi među vama i ovaj praznik rada provesti radno, ali se nadamo da ćemo već sljedeći provesti u ekonomski i socijalno stabilnijoj, te pravno uređenoj Bosni i Hercegovini”, istaknuli su iz SSSBiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.