Danas pravomoćna presuda Karadžiću: Odgoda od 30 minuta zbog Praljka?

Prizivno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) izreći se danas pravomoćnu presudu ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću po optužnici koja ga tereti za najteže ratne zločine, uključujući genocid.

Izricanje presude najavljeno je za 14 sati u sjedištu MICT-a u Den Haagu, dvije godine nakon što je on pred raspravnim vijećem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglašen krivim i osuđen na 40 godina zatvora.

Internetski prijenos ići će s odgodom od 30 minuta, a nagađa se da je uzrok incident na izricanju presude 2017. godine kada je Slobodan Praljak popio otrov i počinio samoubojstvo.

Uz to što je proglašen krivim po točki optužnice koja ga je teretila za genocid u Srebrenici, Karadžića je raspravno vijeće ICTY-a označilo odgovornim i za progon, deportacije, prisilno premještanje stanovništva, istrebljenje i širenje terora kao zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Krivim je proglašen i po točkama optužnice koje su ga teretile za protupravne napade na civile te za uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda.

Prvostupanjskom presudom donesenom nakon suđenja koje je počelo još 2009. a trajalo punih 499 dana pri čemu je iskaze dalo čak 586 svjedoka, Karadžić je oslobođen krivnje po optužnicama za genocid u drugim općinama u BiH a tužiteljstvo MICT-a žalilo se upravo na taj dio presude te je zatražilo njezinu izmjenu kao i izricanje doživotne kazne zatvora, piše Večernji List.

Karadžićeva obrana u svojoj je pak žalbi tražila oslobađajuću presudu uz tvrdnju kako tijekom dokaznog postupka nije utvrđena njegova krivnja ni po jednoj točki optužnice.

Pravomoćnu presudu Karadžiću objavit će vijeće kojemu predsjedava sudac iz Danske Vagn Prusse Joensen a članovi su William Hussin Sekule iz Tanzanije, Jose Ricardo de Prada Solaesa iz Španjolske, Graciela Susana Gatti Santana iz Urugvaja te Portugalac Ivo Nelson de Caries Batista Rosa.

Na izricanje presude u Den Haag doputovali su brojni predstavnici udruga iz BiH koje okupljaju članove obitelji poginulih i nestalih tijekom ratnih sukoba u toj zemlji od 1992. do 1995. godine.

(www.jabuka.tv)10 komentara

  • Ratni zlocinac i kriminalac, kao i ostali na ovim prostorima koji su ulazili u projekte osvajanja i osvete. Cast vrlo, vrlo rijetkim izuzecima. Osudi, zatvori, baci kljuc, i ne spominji vise.

  • Starcu od 73 godine presudili doživotnu umjesto 40 godina robije? Pa to je cinizam. Koliko će ovaj živjeti, možda 200 godina? On je svoje ostvario, stvorio državu RS na prostoru od 52% BiH, a muslimanima i Hrvatima ostavio da se biju na “manjem entitetu” kako se vole prosipati. Rašo je budući svetac SPC i narodni srpski heroj. Ova presuda ne znači apsolutno ništa jer je Srbija amnestirana, kao i glavne vođe pobune, a svu odgovornost preuzeo Karadžić. Ovo je samo osobna promocija nizozemskog suca čija država ima suodgovornost za zločin u Srebrenici, jer ga nije spriječila, a mogla je. Ovo je jedan mali primjer ponavljanja povijesti jer se istovjetan slučaj dogodio Hrvatima poslije WWII kada su ih Englezi predali titinim krvnicima partizanima, a ovi u periodu od ’45-49/50-e izvršili genocid neviđenih razmjera u europskoj povijesti, pobivši bez suda preko pola milijuna Hrvata, djece, žena, starih osoba i zarobljenih civila i vojnika. O ovome zločinu genocida se šuti, krije se, pokušava se raznim smicalicama prikriti, a jedan od načina prikrivanja je i proglašenje srebreničkog zločina genocidom, kako bi se skrio pravi genocid učunjen poslije WWII. Dok god svijet bude o ovome šutio, skrivao genocid nad Hrvatima, od pomirbe na ovim prostorima nema ništa.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.