Danas počinje probni popis stanovništva u BiH

Od 15. do 29. listopada u BiH bit će održan probni popis, odnosno, simulacija popisa stanovništva koji će biti održan u aprilu 2013. godine.

Probni popis stanovništva i domaćinstava u BiH obuhvatit će 60 popisnih krugova od po stotinjak domaćinstava u RS-u, FBiH i Brčko Distriktu.

Tim povodom u petak je u Delegaciji EU upriličen sastanak između zamjenika šefa Delegacije Renza Daviddija, direktora Agencije za statistiku BiH Zdenka Milinovića, direktorice Federalnog zavoda za statistiku Hidajete Bajramović te direktorice Zavoda za statistiku RS-a Radmile Čičković na kojoj su rukovoditelji nadležnih institucija informirali Daviddija o pripremama i metodologiji probnog popisa.

Milinović je istakao da je sve spremno za simulaciju popisa koja će na vrijeme identificirati sve eventualne manjkavosti organiziranja i metodologije popisa.

Pojasnio je i tko će i na koji način vršiti popis.

“Svi uključeni u popis stanovništva nosit će jasne oznake, odnosno, akreditacije, a zagarantirana je tajnost svih podataka”, kazao je Milinović i dodao da će probni popis koštati 200.000 KM, a troškove će solidarno snositi državni i entitetske razine te Brčko Distrkt.

Bajramović je istakla značaj popisa stanovništva s aspekta broja stanovnika, demografije, ekonomsko-socijalnih karakteristika te podsjetila da je popis stanovništva osnova za egzaktan izračun GDP-a.

– Probni popis će na području FBiH raditi 180 osoba, a popisom će biti obuhvaćeno oko 9.000 osoba, kazala je Bajramović.

Čičković je naglasila da je izvršena obuka svih uključenih u proces popisa stanovništva te istakla da su za njegovu implementaciju uposlili osobe s zavoda za zapošljavanje.

– Želim svima nam uspjeh u ovom poslu i uvjerena sam da ćemo izvršiti popis bez većih problema, kazala je Čičković.

Daviddi je dodao da BiH treba popis posebno imajući u vidu činjenicu da je BiH jedna od triju zemalja u svijetu koje nemaju točne podatke o svom stanovništvu.

– Proteklih 21 godinu na djelu smo imali statistiku baziranu na procjenama i pretpostavkama, a ne na stvarnim brojevima. Jasno je da je popis stanovništva kompleksna stvar, ali je tehnička stvar. Isto tako, jasno mi je da su BiH draže političke stvari, ali ovo je čisto tehničke prirode”, kazao je Daviddi.

Dodao je da EUROSTAT i EU očekuju rezultate popisa stanovništva u BiH. (Fena)

(www.jabuka.tv)

 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.