Danas obilježavanje 25. obljetnice masakra u Križančevom selu

U subotu 22. prosinca bit će obilježena 25. obljetnica zločina nad Hrvatima u Križančevom Selu nadomak Viteza.

Program obilježavanja 25. obljetnice zločina u Križančevom Selu:

 • Dubravica – 11 sati – sveta misa zadušnica u crkvi sv. Leopolda Mandića
 • Osnovna škola “Dubravica” – 12 sati – komemorativna sjednica
 • Mimohod od zgrade škole počinje u 12:30 sati, od zgrade škole u Dubravici do spomen obilježja u Križančevu selu.
 • 12:45 – polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomen obilježja

U Križančevom Selu stradala su 74 zarobljenika pripadnika HVO-a i hrvatska civila. Nedavno su, po naredbi Tužiteljstva BiH, uhićena osmorica Bošnjaka, bivših pripadnika Armije BiH, optuženih za ratni zločin u Križančevu Selu.

Prema priopćenju Državnog odvjetništva BiH, osumnjičeni, a među njima su i bivši zapovjednici te pripadnici Armije BiH, uhićeni su na više lokacija u BiH zbog sumnji da su počinili jedan od najtežih ratnih zločina nad Hrvatima u ratu 90-ih, piše Dnevnik.ba.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Državnog odvjetništva uhićeni su Ibrahim Purić, Ibrahim Tarahija, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Almir Sarajlić, Šaćir Omanović, Kasim Kavazović i Sadik Omanović.

Osumnjičeni su za vrijeme hrvatskog-bošnjačkog rata kao zapovjednici i pripadnici Armije BiH s područja Središnje Bosne i Viteza, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata, navodi državno odvjetništvo.

Osumnjičeni su da su počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti počinjen na lokalitetu Križančeva Sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22. prosinca 1993. ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i za brutalnu smrt i komadanje dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti, zatim za pljačkanje i uništavanje imovine.

Tijela ubijenih razmijenjena su 40 dana nakon zločina, a na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja i odsijecanja dijelova tijela, stoji u priopćenju Državnog odvjetništva BiH.

Nedavna uhićenja pripadnika Armije RBiH smatraju se početkom procesuiranja jednog od najstrašnijih ratnih zločina počinjenih prije 25 godina. Pokolj u Križančevu Selu dogodio se 22. i 23. prosinca 1993. u Središnjoj Bosni u sklopu velike vojne operacije bošnjačke Armije BiH protiv Hrvatskog vijeća obrane. Tada su u borbama ubijena 44 vojnika, a prema podacima hrvatske strane veliki broj njih likvidiran je nakon zarobljavanja. Još njih 30 odvedeno je nakon zarobljavanja te naknadno likvidirano. Tijela tih ljudi također su bila teško unakažena. Zločin u Križančevu Selu nije procesuiran ni pred Haškim tribunalom.

Prema podacima hrvatske strane, u Križančevu Selu je ubijeno više od 70 hrvatskih civila i vojnika.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

 • Pa što se čudite zločinima isilovaca i mudžahedina iz ratne devedeset treće nad hrvatskim vojnicima i civilima.
  Sve ovo što se događa u Siriji, Iraku, A fganistanu ili Libiji, imalo je svoje korijene davnih devedesetih u ratnoj Bosni i Hercegovini.
  Tada su preteče ovih današnjih terorista, zlikovaca i ubojica iz Isila, AlQAIDE I OSTALE TERORISTIČKO ISLAMISTIČKE GAMADI u ratnoj Bih, cvršilui obredne zločine i ubojstva hrvatskih ljudi, naročito u srednjoj Bosni.
  Znaju to dobro zapadnjaci ali dok njihovi interesi nisu bili ugroženi, Hrvati su mogli stradavati bez da se itko na to ubijanje od strane arapske gamadi i pokrene.
  Danas, kad je cijeli Zapad u ratu s tom islamističkom i terorističkom zarazom, stvari su drukčije posložene i nemaju oni više nikad šanse tu doći na bilo koji način.
  Ne treba nikad ni zaboraviti da je 8 lipnja 1993 godine, samo u jedno danu ubijeno više od 130 hrvatskih vojnika i civila u Travniku i okolici u trenutku kad su postrojbe tzv armije BH i udruženih arapsko afričkih koljača i islamističkih i šerijatlijskih terorista napalo s leđa združene postrojbe HVO-koje su tada držale liniju obrane prema Srbima na Vlašiću.
  Iste zločine su počinile iste te domaće muslimanske i arapsko mudžahedinske jedinice iz zloglasne 7 brigade Mudžahedina iz Zenice kojima je direktno upravljao tatni zločinac i islamski fanatik i član zloglasnog Muslimanskog Bratstva( terorističke org) Alija Izetbegović nad Hrvatima Kreševa i Fojnice.
  DA se nikad ne zaboravi .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.