Danas još jedan pokušaj formiranja vlasti

Novi sastanak čelnika HDZ-a, SDA, SNSD-a održat će se danas u Sarajevu. Tema – formiranje Vijeća ministara BiH. No, već sada je očito da taj rok koji je postavljen do kraja ožujka neće biti ispoštovan.

I dok jedni tvrde da će se pridržavati vojne neutralnosti, drugi da nema podrške mandataru dok se ne omogući BiH put u NATO, treći su ipak optimistični ishodom današnjeg sastanka, piše BHRT.

Prema Dodikovim riječima, očekuju formiranje vlasti bez bilo kakvih uvjetovanja, a SNSD ostaje privrženi vojnoj neutralnosti i neće žrtvovati taj princip ni za što.

Kako je rekao, iako SDA uvjetuje put ka EU usvajanjem godišnjeg plana za NATO, obavezujuća je Deklaracije NSRS o vojnoj neutralnosti.

Ulazak u NATO značio bi dvostruko više sredstava za Oružane snage Bosne i Hercegovine i to od entiteta. RS bi morala izdvojiti 100 miliona KM, a mi to ne možemo, istaknuo je Dodik.

Dodao je da SNSD ne pravi nikakvu koaliciju sa SDA, te da su oni samo dio tehničkog procesa formiranja institucija BiH.

Najavio je da će, ako ne bude rezultata za godinu dana, otići iz Predsjedništva BiH.

(www.jabuka.tv)2 komentara

  • Danas ce opet biti umalo… A Dragan ce biti optimista za iduci puta i svi ce dati izjavu kako su stavovi priblizeni… Ha, ha, ha… Vazda isti scenari, vazda isti glumci i vazda isti zavrsetak.. narode moj..!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.