Danas je Svjetski dan slobode medija

U svijetu se u petak obilježava Svjetski dan slobode medija, dvadesetu godinu za redom, uz poruke iz svjetskih organizacija da svi medijski radnici moraju raditi bez straha i odmazde i da prijetnje i nasilje kojima su izloženi moraju biti zaustavljeni.

U zajedničkoj poruci generalnog tajnika Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moona i generalne tajnice UNESCO-a Irine Bokove ističe se da je sloboda izražavanja od suštinskog značaja za izgradnju slobodnog i demokratskog društva i jačanje prava pojedinaca.

Oni ističu neophodnost postojanja sigurnog okruženja u kojem svi mogu govoriti slobodno i otvoreno, bez straha i odmazde. Upozorili su da je svake godine sloboda izražavanja na udaru novih prijetnji, a novinari često meta nasilja jer pomažu da se osigura transparentnost javnih poslova.

– Više od 600 novinara ubijeno je u posljednjih deset godina, mnogi od njih dok su izvještavali iz sredina koje nisu zahvaćene sukobima. Atmosfera nekažnjivosti opstaje – devet od deset slučajeva ubojstva novinara prođe nekažnjeno. Previše medijskih radnika trpi zastrašivanje, prijetnje i nasilje… Moramo pronaći rješenje za takvu nesigurnost i nepravdu – zaključuju oni.

Iz OSCE-a upozoravaju da i u zemljama-članicama te organizacije postoji zabrinutost u vezi prava novinara i njihovu sigurnost.

Predsjedavajući OSCE-a, ukrajinski ministar vanjskij poslova Leonid Kožara, ukazao je na značaj posvećenosti država članica ove organizacije slobodi medija i njihovoj dužnosti da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

– Mnogi od napada protiv novinara nikada nisu razriješeni, počiniteljii nalogodavci nisu krivično gonjeni – rekao je Kožara i naglasio da je to neprihvatljivo.

– Svi novinari i medijski radnici moraju raditi bez straha za svoju sigurnost – rekao je Kožara, dodavši da sloboda medija spada u prioritete ukrajinskog predsjedavanja OSCE-a. (Fena)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.