Danas je Svjetski dan knjige. Koliko zapravo čitate?

Danas se u cijelom svijetu obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava. Ovaj dan se obilježava od 1995. godine, kada je usvojena odluka o obilježavanju dana koji slavi knjige.

Ovaj datum je odabran jer su tog dana 1616. godine umrli velikani Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Međutim, sama ideja ovog dana zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Juraja, koji također pada na ovaj datum.

UNESCO je proglasio Dan knjige kao izraz poštovanja svim piscima koji su doprinijeli kulturnom razvoju čovječanstva i kako bi se mladi potakli na čitanje.

Velikim se brojem čitatelja ne možemo pohvaliti. Jako smo ponosni na naše knjigoljupce koji su naši članovi  – čitatelji dugi niz godina. Njima miris knjige i glad za čitanjem ništa ne može zamijeniti, kazala je za portal Jabuka.tv bibliotekarka Narodne knjižnice Široki Brijeg Anđelka Hrkać dodajući kako većinu članova čine osnovnoškolci.

Oni su u onom razdoblju života kada se knjiga zavoli. O ljubavi za knjigom svjedoče i književne večeri koji se održavaju u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg, dodaje Hrkać.

Poruka ovog dana bila bi nešto slično sljedećem: Čitajte, uživajte u trenucima s knjigom, razmjenjujte i raspitujte se o knjigama, cijenite književnost i sjetite se da je knjiga najbolji poklon.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.