Danas je Svjetski dan braka: Ne zaboravite svoje bračne zavjete

Svjetski je dan braka, koji se obilježava diljem svijeta, a u nekim zemljama čak i tjedan dana. Posvećen je bračnom paru – mužu i ženi kao stupu obitelji. Ideja obilježavanja ovog dana započela je u američkoj državi Louisiani početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ubrzo nakon što je dobro prihvaćena, 1983. godine uveden je službeni pojam Svjetski dan braka koji se diljem svijeta svake godine obilježava druge nedjelje u veljači.

U pojedinim zemljama postoji čak i tjedan braka i to u razdoblju od 7. do 14. veljače, odnosno Dana zaljubljenih – Valentinova.

Cilj je podsjetiti bračne partnere na vrijednosti koje bi trebali njegovati, potrebu međusobnog poštivanja i vjernosti koju su obećali.

Nažalost, danas se ipak mnoga temeljna načela braka i bračnog života sve rjeđe poštuju, brak se u društvu uglavnom prikazuje negativno te je sve manje onih koji se odlučuju na bračnu zajednicu.

Statistika pokazuje da danas svaki četvrti, pa čak i treći brak u Hrvatskoj završava razvodom. Naime, tijekom 2007. godine zabilježeno je 19 razvoda na 100 sklopljenih brakova, a prošle godine u prosjeku je bilo 28 razvoda na 100 novih brakova.

(www.jabuka.tv | Foto: Zvonimir Barišin/Cropix)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.