Danas je Pepelnica: Znate li što se na taj dan radi?

Prvi je dan korizme poznatiji kao Pepelnica ili Čista srijeda. Na današnji dan svećenici vjernicima na čelu pepelom prave znak križa pozivajući ih na pokajanje.

Čista je srijeda odnosno Pepelnica, dan kojim započinje razdoblje korizme ili četrdesetodnevnice, odnosno vrijeme od 40 dana, ne računajući nedjelje, priprave za proslavu Uskrsa.

Korizma je razdoblje pokore i odricanja kojim se kršćani pripremaju za Uskrs, koji se ove godine slavi 1. travnja. U doba korizme vjernici su pozvani postiti, žrtvovati se, moliti i činiti što više milosrdnih djela.

Čista srijeda je, uz Veliki petak, jedini dan u godini kada su post i nemrs obavezni.

Posipanje pepelom

Na blagdan Pepelnice svećenici vjernike posipaju pepelom i tom prilikom izgovaraju riječi: “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti” ili “Obratite se i vjerujte Evanđelju!”

Pepeo kojim se posipaju vjernici simbolizira pokoru i poziv katoličkim vjerinicima da razviju duh poniznosti i žrtve. Također, podsjeća ih da je Bog velikodušan i milorsrdan prema onima koji mu se obraćaju pokorna srca.

Pepeo, koji se dobije od grančica palme koje su blagoslovljenje na Cvjetnicu prošle godine, se blagoslivlja svetom vodom i tamjanom. Ljude bi trebao podsjećati na njihovu prolaznost.

Korizmeno vrijeme koje počinje Pepelnicom za katolike je vrijeme razmišljanja o lošim navikama koje bi trebali promijeniti.

Post i nemrs

Kako je već spomenuto, Crkva na Čistu srijedu i Veliki petak propisuje post i nemrs. Postiti znači najesti se jednom do sita u danu, a ne mrsiti znači ne jesti meso. Obično se osim mesa ne jedu ni mlijeko, jaja i mliječni proizvodi. Naglasak je na umjerenosti u hrani, štoviše dragovoljnom gladovanju, kako bi se time posebno istaknula spremnost na žrtvu i odricanje iz ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti.

Post obvezuje sve vjernike od navršene 18. do započete 60. godine života, dok nemrs obvezuje sve koji su navršili 14 godina života u sve petke, a napose korizmene, osim onda kada na taj dan padne svetkovina.

Post i nemrs ne obvezuju one koji se nalaze u težim životnim situacijama, kao što su npr. bolesnici, trudnice, dojilje, putnici ili oni kojima je zbog trenutačnih okolnosti u kojima se nalaze teško postiti i ne mrsiti. U takvim se okolnostima preporučuje, ako je to fizički moguće, da se post i nemrs zamijene nekim drugim djelom pokore.

Papina korizmena poruka

U ovogodišnjoj korizmenoj poruci papa Franjo pozvao je vjernike da razmisle o uzrocima nasilja nad migrantima i vlastitoj sebičnosti, da se čuvaju lažnih proroka, lakih užitaka i pohlepe te da se u korizmi posvete molitvi, postu i milosrdnim djelima.

“Mnogo je Božje djece očarano trenutnim zadovoljstvima, pogrešno ih brkajući s istinskom srećom. Koliko je muškaraca i žena zarobljeno snovima o bogatstvu, a oni ih samo čine robovima profita i sitnih interesa”, poručio je Papa.

Govoreći o lažnim prorocima Papa je rekao lažni proroci mogu biti i “‘šarlatani’ koji nude laka i trenutačna rješenja za patnje koja se ubrzo pokažu potpuno beskorisnima”.

“Koliko je mladih ljudi uvučeno u igru droge, jednokratnih veza, lake i nepoštene zarade”, zapitao se Papa pa naglasio kako “pohlepa za novcem uništava milosrđe više od svega drugog”.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.