Dan žalosti u BiH, građani odali počast žrtvama u Parizu

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku da se 16. studenog proglasi Danom žalosti u BiH u znak žaljenja za stradalima u terorističkim napadima u Parizu.

U ponedjeljak će na svim institucijama BiH biti spuštene zastave na pola koplja, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

I Vlada Federacije BiH je u nedjelju na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o proglašenju ponedjeljka, 16. studenog 2015. godine, Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način Federacija BiH izražava žalost i suosjećanje s francuskim narodom nakon serije terorističkih napada u Parizu i pogibije nedužnih ljudi.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Na dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.

Medijske kuće na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, kaže se u Odluci Vlade FBiH.

Točno u 12.00 sati u gradovima su se oglasile sirene, a građani su molitvom i minutom šutnje odali počast žrtvama terorističkih napada u Parizu, a isto to su u isto vrijeme učinili građani svih europskih zemalja.

U znak žaljenja za stradalima u ovim terorističkim napadima, pred sjedištima Vlade Federacije BiH u Sarajevu i Mostaru zastave su spuštene na pola koplja, odnosno jarbola, pripćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

I Vlada Republike Srpske je u nedjelju na telefonskoj sjednici donijela odluku o proglašenju Dana žalosti u tom bh. entitetu, u znak solidarnosti s francuskim narodom nakon terorističkih napada.

U napadima terorista u Parizu poginulo 129 ljudi, a ozlijeđeno 352 od čega je 99 u teškom stanju.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.