Dan oružanih snaga: Čović i Izetbegović hladno se rukovali pri susretu

Hrvatski i bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i Bakir Izetbegović sastali su se u četvrtak u Sarajevu po prvi put nakon izricanja presude šestorici Hrvata zbog ratnih zločina na području Herceg-Bosne, no ishod toga suđenja pred Haaškim tribunalom koji je zategnuo hrvatsko-bošnjačke odnose više nisu komentirali.

Čović i Izebegović su u vojarni “Rajlovac” sudjelovali u proslavi 1. prosinca, koji se obilježava kao Dan oružanih snaga BiH. Nakon “teških” komentara koje su u povodu presude Prliću i ostalima izrekli u srijedu, dan kasnije su se rukovali i sjeli jedan pokraj drugoga. No, ova fotografija uistinu govori više od riječi.

Foto: Avaz

Govor kojega je Čović održao pred postrojenim vojnicima bio je sav okrenut ka budućnosti i ispunjen optimističnim očekivanjima da će BiH ipak napredovati ka članstvu u NATO-u i Europskoj uniji, piše Hina.

“BiH prolazi kroz mnoga iskušenja, danas se nalazi pred vratima EU, u vremenu kada na našu prošlost gledamo različito. Našu prošlost neće pisati nitko vani, već mi u BiH, zbog toga moramo biti rasterećeni od prošlosti i vi mladi vojnici se okrenite budućnosti”, poručio je Čović.

No, priliku da komentira presudu šestorici Hrvata iskoristila je ministrica obrane Marina Pendeš (HDZ BiH).

Ona je kazala da je za nju neprihvatljiva kvalifikacija udruženoga zločinačkoga pothvata, ističući primjer središnje Bosne, gdje je tijekom rata i sama boravila kao pripadnica HVO-a i gdje su se Hrvati očajnički borili za opstanak u okruženju postrojbi Armije BiH.

“Ne slažem se da je to udruženi zločinački pothvat iz jednostavnoga razloga jer dolazim iz Viteza, iz središnje Bosne, gdje smo bili okruženi s pet korpusa (Armije BiH) i nismo mogli izaći”, kazala je novinarima Pendeš.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.