Dan Općine: Grude u hrvatskim bojama, Čović postaje počasnim građaninom

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Grudama u petak će biti obilježen Dan Općine Grude, koja kao službeni datum uzima 18. studenoga – dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne u Grudama 1991. godine.

Uz tu godinu, za povijest je važna 1955., 1. rujna, kada su Grude službeno postale općina. Još ranije, važna godina vezana za Grude je 1575., kada se prvi put spominje njihov naziv.

Prof. Marko Vego piše kako su Grude dobile naziv po mnoštvu gomila od kamena koje su nastale još u ilirsko doba.

Datum u spomen na HB

Ljude ovih krajeva, kako Gruda tako i šire, sačuvali su vjera i pastoralno djelovanje katoličkih svećenika. Oni su sačuvali i nacionalnu svijest kroz stoljeća i bili pomoć u preživljavanju na svojim vjekovnim ognjištima, piše Večernji list.

Grudski načelnik Ljubo Grizelj govorio je o ovim svečanima danima, kako za općinu Grude tako i za cijeli hrvatski puk.

“Tamo gdje je bila Herceg Bosna, tamo danas žive Hrvati i to je istina kojoj se nema što oduzeti niti dodati”.

Naša općina je 18. studenoga odabrala kao svoj dan u sjećanje na 1991. godinu kada je 30 čelnika lokalne samouprave, tadašnjih predsjednika općina i vijeća općina s magistrom Matom Bobanom na čelu, utemeljilo Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu. Ovaj dan baštinimo kao dan naše općine i Županije Zapadnohercegovačke. Ovom prigodom ga čestitam svojim sugrađanima i svim žiteljima u ŽZH, kao i svim Hrvatima u BiH. Tamo gdje je bila Herceg Bosna, tamo danas žive Hrvati i to je istina kojoj se nema što oduzeti niti dodati, istaknuo je Ljubo Grizelj.

Grude su posljednjih dana, kao i ljetos kada je obilježavan Dan Hrvatske Republike Herceg Bosne, u bojama obilježja svoje općine i hrvatskog naroda u BiH.

Pokušat ćemo zadržati ovaj izgled kada je ukrašavanje samog mjesta u pitanju. Na području cijele općine su postavljene zastave da se naše boje dignu visoko u najsvečanijem trenutku za nas. Nema značajnijeg datuma u našoj općini od ovog dana, istaknuo je Ljubo Grizelj.

Konkretne brojke

Ovogodišnji Dan Općine Grude obilježen je koncertom Vokalista salone i Osnovne glazbene škole u crkvi svete Katarine u Grudama, zatim uličnom utrkom u suradnji s ATPK-om Grude koja je okupila stotine mladih, kao i Susretom gospodarstvenika na kojem su iznesene konkretne gospodarske brojke koje govore da su svi parametri od kapitala, dobiti, izvoza, broja zaposlenih povećani od 1 do 5 posto.

Načelnika Grizelja raduje i investicija Općine Grude, a radi se o gospodarskoj zoni koja je od zapuštenoga općinskoga zemljišta postala najbolje iskorištena imovina gdje stotine radnika pronalaze ili će pronaći svoje radno mjesto. Osim što će na današnjoj sjednici Grizelj govoriti o budućnosti, bit će uručeno javno priznanje Općine Grude Ljubici Šimić postumno, a počasnim građaninom Gruda bit će proglašen Dragan Čović, prvi čovjek bh. Hrvata, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskoga narodnoga sabora.

Sutra, pak, u Grudama će biti zapaljene svijeće i za žrtve Vukovara.

Miješa se s jedne strane sjeta, a s druge ponos zbog najsvečanijeg dana u povijesti općine Grude, istaknuo je Grizelj.

(www.jabuka.tv)


14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.