Dan kada je parafiran Opći okvirni sporazum za mir u BiH u Daytonu

U srijedu se navršavaju 23 godine otkako je u vojnoj zračnoj bazi Wright Patterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, parafiran Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Daytonski mirovni sporazum.

Pravni akt sporazumnog karaktera donesen je da bi se službeno prekinuo rat u Bosni i Hercegovini (1992.-1995.) i naročito se bavio budućim upravnim i ustavnim uređenjem BiH, prenosi Klix.ba.

Konferencija je trajala od 1. do 21. studenoga 1995. godine, kada su sporazum potpisali tadašnji predsjednici RBiH Alija Izetbegović, SR Jugoslavije Slobodan Milošević i Republike Hrvatske Franjo Tuđman poslije tri tjedna pregovora.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog tajnika SAD-a Warrena Cristophera, a pored njega, glavni američki posrednici su bili Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Službeno je potpisan u Elizejskoj palači u Parizu 14. prosinca 1995., čime je BiH podijeljena na dva entiteta – Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

U Republici Srpskoj je Dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini praznik i neradni dan, a njegovo obilježavanje regulirano je entitetskim Zakonom o praznicima, dok je u FBiH 21. studeni običan radni dan.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.