Dan je ŽZH i Herceg-Bosne

U petak 18. studenog 2016. godine obilježava se Dan Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Dan Županije Zapadnohercegovačke. Iako je službeno neradni dan u ovoj županiji, ne rade samo državne institucije i poduzeća te škole i rijetke privatne tvrtke.

”Svim žiteljima Županije Zapadnohercegovačke čestitam 18. studenoga, Dan Županije i Dan Hrvatske zajednice Herceg – Bosne. Na ovaj dan prisjećamo se s posebnom zahvalnošću i poštovanjem svih onih koji su svoje živote utkali u temelj slobode i opstojnosti hrvatskog naroda”, stoji u čestitci predsjednika Vlade ŽZH Zdenka Ćosića.

Županija Zapadnohercegovačka je osma od ukupno deset županija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Županija je utemeljena 1996. godine. Nalazi se u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, duž granice s Republikom Hrvatskom, a županijsko središte je grad Široki Brijeg.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini utemeljena je 18. studenoga 1991. godine u Grudama. Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini (HDZ BiH), kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u zemlji.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma, 18. ožujka 1994. Hrvatska zajednica, a poslije Hrvatska Republika Herceg-Bosna nikada nije donijela ustav o raskidu odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Nije donijela ni svoj statut, a u svim je aspektima poštivala suverenitet BiH.

Dana 9. ožujka 1996. Zastupnički dom Hrvatske Republike Herceg-Bosne donosi odluku o postupnom prijenosa funkcije civilne vlasti Hrvatske Republike Herceg-Bosne na tijela vlasti Federacije BiH. Održavaju se utemeljiteljske skupštine županija u Federaciji BiH. U svibnju na sjednici Predsjedničkog vijeća HR Herceg-Bosne reorganizirana je Vlada Hrvatske Republike Herceg-Bosne u prijelaznom razdoblju, te je činila šest ministarstva.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna formalno je ukinuta 14. kolovoza 1996. godine.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna kao udruga koja nema državotvorne ingerencije utemeljena je 24. svibnja 1997. u Neumu od strane društvenih, političkih gospodarskih i kulturnih organizacija Hrvata u Bosni i Hercegovini.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Službeno je neradni dan, ali svi,osim uhljeba RADE, dečko ima modrice i rane ali nije SLUŽBENO premlaćen, pa rade li išta naše SLUŽBE, INSTITUCIJE i INSPEKCIJA???

  • Daj bogare ti okanite se više gluparija.Je brate sve nam je dobro donijela nema što.Kad vidim onog Šoljića,kakav on takva nam i Herceg Bosna..Jadni ti smo mi ovdje s ovim rukovodstvom i sada ali i ima dvadesetak godina.Ko rak na guzicu ,stalno.

  • Vratite nam !Herceg-Bosnu !!!Bitno je da danas guzonje nesto slave,a zene im idu sopingirat u trgovine i centre di jadni obicni covik radi

  • Da HercegBosna..nama ne treba ništa kad smo ovakvi kakvi smo.Maloprije točno u 18 i 50 policijsko auto me pretiče na Trnu gdje sam vozio 55 na sat.Točno kod Veseljaka gdje je to zabranjeno ali pretiče bez žmigavca.Zatim barbar od drita skreće na Privalju za Grude opet bez žmigavca.Žuri momak zauzet položaj u busiji..da ćopi nekom cenera.Mogu tamo točno utvrdit koji je to policajac jer znaju u koliko sati je to bilo ko je dužio auto.Znate šta će bit..ništa ko i s.ovim prebijenim dečkom Soldom.Za nas je vržljiv kolac kakva HBosna..ovo je sramota živa.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.