Dan je Europe u spomen na Schumanovu deklaraciju

Kao Dan Europe obilježava se 9. svibnja u znak sjećanja na Schumanovu deklaraciju kojom su stvoreni osnovni temelji na kojima danas postoji Europska unija.

Europa je iz Drugog svjetskog rata izišla kao razoren kontintent u svakom smislu. Gospodarstvo praktično više i nije postojalo, kultura i znanost su bili na koljenima i bez jasne perspektive. Da bi stvar bila gora kontinent je uskoro bio podijeljen željeznom zavjesom na dio po kontrolom SSSR-a i dio s demokratskim sustavom.

Francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman je 9. svibnja 1950. godine predložio plan prema kojem bi se francuska i zapadnonjemačka proizvodnja ugljena i čelika stavile pod jedinstvenu vlast. Ideja je bila da se zajednica kasnije otvori i za druge države u Europi.

Schuman je shvatio da će se dugotrajni mir u Evropi stvoriti samo ako Njemačka i Francuska postignu način zajedničkog života, a to se moglo kroz stvaranje čvrstih gospodarskih veza koje će prerasti u međusobno povjerenje i ovisnost.

Rivalstvo Njemačke i Francuske je Europu uvelo u Prvi i Drugi svjetski rat koji su, ne samo odnijeli milijune života, nego od europskih država napravile tek drugorazredne sile u međunarodnim odnosima.

Zbližavanje europskih zemalja zahtijeva eliminaciju vjekovne opozicije Francuske i Njemačke… tako uspostavljena solidarnost u proizvodnji jasno će pokazati da svaki rat između Francuske i Njemačke nije samo nezamisliv, nego i materijalno nemoguć, kazao je Schuman.

U travnju 1951. godine potpisan je Pariški sporazum kojim je stvorena Europska zajednica za ugljen i čelik kojoj su pristupile Italija i države Beneluksa.

Iz ove zajednice je kasnije nastala Europska ekonomska zajednica i onda Europska unija koja je omogućila da kroz gospodarsku integraciju europske države ostvare puno brži ekonomski razvoj nego što bi to bilo u odnosima rivalstva.

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay)

 

2 komentara

  • Pogrešno piše da je rivalstvo između Njemačke i Francuske dovelo do sukoba, do sukoba je jedino došlo jer je švabo cijeli svijet htio a to vidimo kako opet hoće, ono što hitler nije uspio ratom danas su ekonomski učinili no izgledno je da ipak bez vojske neće ostvarit sve ciljeve, umjesto da se narod udruži protiv ponovnog njemačkog ludila, svi skoro slijepo gradimo to novo čudovište.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.