Dan Europe na kreativan i djeci zanimljiv način obilježen u Širokom Brijegu

Dan Europe obilježen je u Širokom Brijegu u četvrtak, 9. svibnja, što je prvi put da se ova manifestacija održava u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Događaj je organizirao Ured Vlade ŽZH za europske integracije u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti SUM-a uz potporu Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH.

Prvi put obilježavamo Dan Europe u Županiji Zapadnohercegovačkoj na jedan ovakav način, a zašto, zato što smo prvi put dobili zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za članstvo u EU.

Ideja nam je bila da ove godine (…) na jedan specifičan način u suradnji s Akademijom u Širokom Brijegu uključimo djecu, ali građane i mlade, naglasio je ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije Ivan Jurilj u obraćanju medijima na Trgu Gojka Šuška.

Ivan Jurilj

Mišljenja je kako ima puno više pozitivnih i korisnih stvari koje donosi članstvo Europske unije, te je dodao kako je vrlo važan način na koji pristupamo tom procesu.

Europska unija nam donosi određeno unaprjeđenje, određen sustav vrijednosti koji je prihvaćen u toj zajednici, ali naravno i druge vrijednosti kao što su sredstva (…), dodao je Jurilj. Nadalje govoreći o sredstvima koje je Županija Zapadnohercegovačka uspjela privući preko raznih projekata EU, kazao je: Moram priznati da smo dosta aktivni na svim razinama, i u županiji, posebno u jedinicama lokalne samouprave, koji puno više i konkretnije mogu pristupiti tim sredstvima, što ne znači da ne možemo puno više.

Dekan Akademije u Širokom Brijegu Svetislav Cvetković je ovom prilikom istaknuo kako se radi o hvalevrijednoj inicijativi, a upravo su se studenti uključili u program izlaganjem dijela nastalih na Akademiji.

Svetislav Cvetković

Ne radi se tu samo o tome što će Europa donijeti nama, fakultetima, sveučilištima i svim ostalima u BiH, nego što mi možemo donijeti Europi, a uvjeren sam da možemo donijeti dosta toga, ocijenio je Cvetković naglasivši kako “mi odavno pripadamo europskom kulturnom indetitetu”, te kako je otvaranje pregovora itekako poticaj svima.

Cjelodnevni program koji je organiziran i na Trgu širokobrijeških žrtava je posebno prilagođen djeci vrtićke dobi, kao i djeci osnovnih i srednjih škola koji su imali priliku sudjelovati u kreativnim radionicama.

Inače, 9. svibnja 1950. godine, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schuman postavio je temelje za stvaranje Europske unije, zbog čega je ovaj datum odabran kao Dan Europe.

(www.jabuka.tv)

19 komentara

 • “Dan Europe”, otkada je kriminalna EU-tvorevina kontinent Europa?.
  Prestanite dici prati mozak, i varati nase malisane. Ucite ih Oce nas, Zdravo Marijo, Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu. Amen. Samo je Krist, istina, zivot i put. Nikakva ljudska ideologija ni tvorevina.

 • Nevjerojatna doza radosti u pjesmi djece s par papira, bojica i puno malenih prijatelja
  Prestanite stalno ružne komentare pisati i uništavati svaki pokušaj stvaranja nečeg drugačijeg

 • Mozemo komotno i mi svi odrasli na iste likovne radionice sa ovim malcima😁 I dok na svim ostalim poljima ucenje, vjezbanje traje kroz cijelo skolovanje, vecina nas crta kao da smo prvasici 😁

 • 15. 5. 1945 g. pod patronatom Engleske, jedne od osnivačica EU dogodio se Bleiburg. Je li to slavimo? 200 tisuća ubijenih Hrvata. Djecu treba učiti istini.

 • Kako gordo zvuči “ured za europske integracije” u kojem rade diletanti koji ni jedan strani jezik ne znaju pa kako onda napravi program i privući sredstva iz europskih fondova?!

 • Na sto oni trose pare poreznih obveznika.. EU tvorevina koja promovira lgbt i sotonizam, propast ce jednog dana. Ako ne i prije..

 • EU donosi ” unapredjenje” veli ovaj neki. Jel unapredjenje kad moras platiti drzavi prije nego pocmes brati stručak kuka,a da o ostalom se ne govori.

 • Europa i njezine “vrijednosti” mrš iz naše, još uvijek, katoličke Hercegovine.
  Kakve integracije sa sotonskom tvorevinom, ne trebaju nam oni.
  Ne budimo glupi i slijepi.

 • Ljudi osvjestite se!
  Ako bude ulazak u EU napraviti masovne prosvjede da očuvamo naš narod, djecu i tradiciju.
  Budemo li šutili sve ćemo izgubiti kao i RH!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.