Dan državnosti za pola države

U polovici Bosne i Hercegovine 25. studenoga obilježava se kao Dan državnosti te zemlje što je tek još jednom podsjetilo na duboke podjele koje u njoj vladaju i 19 godina nakon okončanja rata.

25. studenoga se kao Dan državnosti obilježava u u Federaciji BiH u znak sjećanja na dan kada je 1943, na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrđena državnost BiH i zajamčeno njeno postojanje kao posebnog entiteta u sastavu buduće zajedničke države.

Tim povodom član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u Sarajevu je položio vijenac na spomenik osloboditeljima tog grada u Drugom svjetskom ratu, piše Bljesak.info

Vlasti RS neće prihvatiti praznik kakav je 25. studenoga jer se on veže za državu koja više ne postoji, dok dužnosnici tog entiteta kažu kako temelj opstanka BiH treba tražiti na zasadima Daytonskog sporazuma.

Vlasti BiH ni 19 godina nakon rata nisu uspjele postići suglasnost o tome koji će praznici biti zajednički obilježavani pa značajnije datume iz povijesti svaki entitet obilježava posebno. Zajednički su tek Nova godina i 1. svibnja.

Podsjetimo, u Županiji Zapadnohercegovačkoj 25. studenog bit će neradni dan, ali ne povodom Dana državnosti BiH već zbog katoličkog blagdana.

(www.jabuka.tv)1 komentar

  • Ali i mi u hercegovini danas slavimo,reko nam Dragan Čović,zadnje 4 god. nismo slavili sad svatili da je to naš dan državnosti.Čoviću serem ti se u nos,ugledaj se na Ivanića kako jasno kaže što misli o tome.Hrvatski političari postali gori prevrtljivci nego balije.Samo da nam kakvu novu naciju ne skontaju.Bakir i Čović zadovoljni,vidim i Raguž je nazočio svečanosti.Hrvatski periguzani.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.