Damir Kajin: Hrvati u BiH svedeni su na ostatke ostataka, Hrvatska ih mora zaštititi

Damir Kajin svojedobno je bio jedan od najpoznatijih i najaktivnijih hrvatskih političara. Nije se libio progovoriti o problemima Hrvata, ali je i tražio rješenja, a i nakon što se povukao iz visoke politike često se obraća javnosti putem društvenih mreža.

Nedavno je upozorio i vodstvo Republike Hrvatske da obrati pažnju i pomogne Hrvatima u BiH koji odlaze s tisućljetnih prostora jer u Bosni i Hercegovini ne vide stabilnost, kako onu financijsku, tako i onu političku s obzirom da oni godinama strepe od toga hoće li im najmnogobrojniji Bošnjaci izabrati predstavnike kao što su činili sa Željkom Komšićem u dva navrata, a pred izbore 2018. ponovno se to spominje.

Pozdravio je i sinove generala Blage Zadre, podrijetlom Gruđanina, heroja s Trpinjske ceste u Vukovaru. Ekipa portala Grude.com napravila je razgovor s Kajinom, a osim o situaciji u Hrvatskoj, progovorio je i o Hrvatima u BiH. Istaknuo je njihovu povijesnu ulogu. Ali je i podsjetio na događanja u susjedstvu. Istaknuo je da podjele neće pogoditi Hrvatsku, ali teško da će izbjeći Makedoniju, Kosovo i BiH. Upravo mu je Makedoniju kao moguće žarište prije 16 godina spominjao i savjetnik tadašnjeg američkog predsjednika Georgea Busha, ali tek danas se događa Makedonija, bure baruta za Balkan. Evo što o svemu kaže iskusni političar iz Buzeta Damir Kajin.

Gospodine Kajin, neki se šale da otkad nema Kajina u Saboru da nema ni stabilnosti. Evo, ponovno se rade preslagivanja i ponovno se u Hrvatskoj priča o novim izborima. Hoće li Andrej Plenković uspjeti izdržati do kraja kao premijer Hrvatske?

Otkad nema Kajina nema zdravog razuma u Saboru, nema tko razmišljati , a kamoli nastupati. Za stabilnost je nešto drugo bitno. Plenković ako ne izdrži do kraja premoćno će pobijedit na izborima, ne zato jer je dobar već stoga što nitko ne može zamisliti koaliciju Bernardić, Petrov, Vrdoljak, Miletić, Beljak … Netko ce reći da HR najbolje funkcionira bez vlade, ali zamislite da se u tom zrakopraznom prostoru dogodi Agrokor? Bio bi to raspad sustava. Budućnost HR nije da svakih 6 mjeseci izlazi na izbore. Neka se poslože i neka omoguće stabilnost, ne vlasti već zemlje. Netko mi je rekao zamisli vlast umišljenog, psihijatra, osuđenog… Teško da bih glasao za HDZ, ali jedino što je gore što opozicija ne obećaje.

Lokalni izbori u Hrvatskoj. Kako ih komentirate? Slijedi drugi krug, što će se dogoditi?

Osim što bi SDP mogao potonuti ništa se dramatično neće dogoditi. Znate kako se dobijaju izbori? Npr. u Buzetu, Zagrebu, Istri, Rijeci… Split je već nešto drugo. Samo u Buzetu Županija i Grad osiguravaju 500 plaća. U 4 godina raspolažu sa 250 mil. kn, za nevladine udruge izdvajamo godišnje onoliko koliko za gospodarstvo i poljoprivredu u 7 godina. Na medije se troše milijuni. Dobiti 30% bez gotovo kune je čudo. Danas bi tu nesposobnu vlast pomeli ali u trenutku izbora stvar nije bila tako jednostavna. Trebalo je građane oslobodit straha. Ono što ni Kolinda ni Plenković ne razumiju, a ni 99% hrvatskih gradonačelnika je kako je ustrojena HR država. Miletić npr. zna da od 100 kn. uprihodovanih u Istri u Istri ostaje ili se vraća 92% novaca, Zagrebu 60%, Rijeci 95%, a svima ostalima preko 100%, čak 150% i tu se generira deficit.uz potrebu spašavanja bankrotiranih tvrtki. Zato treba mijenjati ustroj. Ukinuti 60% općina i županija, osnažiti DORH i izboriti se za neovisno pravosuđe.

Planirate li ozbiljniji povratak na političku scenu? S IDS-om kojeg ste stvarali niste više u dobrim odnosima, a Istarski demokrati na čijem ste čelu još nisu zaživjeli u pravom smislu. Možemo li uskoro očekivati neke promjene?

S IDS-om sam se razišao nakon smrti šefice Mileticeva kabineta. Krao nisam, a i ne mogu, ali neka mi se objasni kako 50 istarskih dužnosnika koji su u politiku ušli kao crkveni miševi danas posjeduju 2-3 milijuna eura. Mene npr. tuži dobitnik najvišeg istarskog priznanja, bivši tal. ministar koji je odležao 3 godine u talijanskom kućnom zatvoru što sam mu tobože nanesao duševnu bol. To je Istra danas. Ja u toj priči neću sudjelovati. S druge strane, buzetska priča na ovim posljednjim izborima je sjajna i može biti platforma za parlamentarne izbore.

Nedavno ste komentirali i odnos države Hrvatske prema Hrvatima u BiH. Kakvim ga u ovom trenutku doživljavate?

Hrvatska mora biti prisutnija. Sada i BiH ima problem sa Agrokorom. BiH, ne samo Hercegovina ili Posavina, Bosna Srebrena, bili su useljenički bazen Hrvatske. Da toga nije bilo pali bismo ispod 3 milijuna stanovnika u Hrvatskoj, ali ovako su se Hrvati u BiH sveli na ostatke ostataka. To nije dobro. Građanima Hrvatske izgleda da Hrvatska daje Hrvatima u BiH, a zapravo smo crpili ono najvrijednije iz BiH, a to je mladost, a u ratu i krv vaše mladosti.

Prije nekoliko dana Klub Hrvata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uputio je u hitnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornoga zakona BiH, čime bi se ubuduće zaustavilo preglasavanje i Hrvatima bi bilo nemoguće nametati predstavnike, a isto tako Hrvati, i da ih je kojim slučajem više, ne bi mogli birati drugima predstavnike. Na kraju, Klub Bošnjaka u Domu naroda pokrenuo je pitanje vitalnog nacionalnog interesa i tako to pitanje nije ušlo u hitnu proceduru. Kao čovjek koji je duboko u političkoj situaciji u svim zemljama okruženja, smatrate li da BiH može kao ovakva opstati?

Hrvati ne smiju biti marginalizirani, a ni minorizirani. I točka. To vrijedi za sve narode BiH. Pred 3-4 godin izgledalo je da se Balkan posložio. A tek sada sa događanjima u Makedoniji moguće je novo preslagivanje Balkana. Nije da to govorim ja već Amerikanci. I toga me je strah jer kada oni to govore slijede podjele koje ovaj puta neće pogoditi Hrvatsku, ali zato neće izbjeći Kosovo, Makedoniju, BiH. Sve da, samo rat nikako. A podjele i minorizacije na Balkanu uvod su u nove strahote. Sjećam se 2001. kada sam u Washingtonu razgovarao sa savjetnikom ondašnjeg predsjednika Busha. Danas mi je puno toga jasnije ali onda ga nisam razumio zašto me cijelo vrijeme propitivao o Makedoniji (45 min).

Koji su načini da Hrvatska pomogne svojem narodu u BiH?

Hrvatska mora financijski biti prisutna u BiH i to daleko više preko tvrtki nego iz proračuna RH. Tržište BiH nam je jedno od najzanimljivijih. Stoga sa vlastima u BiH treba stvarati „jedinstveno tržište“, u protivnom to tržište preoteti će nam treći. Hrvatske tvrtke lakše će i jednostavnije otvarati radna mjesta od bilo koga drugoga. Daj čovjeku da radi, da ima i zaradi i on će ostati na svom ognjištu. Ako ne, djeca će nam se razbježati. Nema nadglasavanja ni omaložavanja.

(Grude.com)


14 komentara

  • Iako je ljugav, prevrtljiv, ovakav i onakav. Potpisujem sve što je rekao! Ustani bane, da ja legnem.

  • Pa ovde se zivi bolje nego u citavoj Bosni??Čemu ovakva tema?Hrvatska pomoc HAHAHAHAHAHHAHAHA nevjerovatno…

  • propali politicar,misli na racun hercegovaca skupljat politicke poene,sto se nisi zalagao kad si biona vlasti u hr

  • Zar nije Kajin tvrdio sa Mesićom i Pusićkom da je RH-ka izvršila agresiju na BiH-nu i samim tim potopio i nas hrvate u BiH-ni jer ispade da smo mi saučesnici te agresije. A nas pobiše i raseliše kako u ratu tako i u miru. Svi ovi prevrtljivci pod stare dane i kad izgube političku moć u RH-oj progledaju i vide realnu i jasnu sliku stanja u BiH-ni.Tako progleda Zdravko Tomac,banjac-pomalo,evo Kajin ,Pusićka,Milanović još samo osta Nobilo i Mesić…Gdje su tu su da realno sagledaju sliku..Ovi na vlasti u RH-oj šute tko pičke ,kad dođu u oporbu sve vide jasno i znaju.Sve ista govna od Sanadera,Pusićke,Mesića,Šeksa,Kosorke,Karamarka,Jandrokovića,Plenkovića i ostalih lažnih domoljuba,hrvata..

  • Kojem god se kenjcu zalije za uši,izgubi vlast i moć on realno sagleda situaciju u zemlji i okruženju.Kajin mi se jako dobro sjećamo tvojih prestava u Hrvatskom Saboru kad si blatio hrvate i pripadnike HVO-ne i podilazio Sarajevu i bošnjacima. Dobro je da si nadošo i progledo malo realno..

  • Samo se vi od nas odmaknite i bit ce sve u redu.Pomazete nas tako sto dolazite po gebiru u nasih tajkuna kojima se svojevremeno lova poslala sleperima.Eto tako nastase nasi gospodarstvenici a vase krave muzare.

  • ERA slažem se sa tobom ali i Mesić vam je VAŠ BIVŠI HDZ-vac. Jako dobro se sjećam vremena kada su Hrvati iz BiH VATRENO PODRŽAVALI i OBOŽAVALI Mesića i klicali mu u jedan glas Stipe Stipe.. Isto kao i Sanaderu na ST-Rivi 2001. Gdje su sada ti glupani sa ST-rive? Zašto od Plenkovića ne traže da naredi istrage i zatvara tajkune?? Toliko o licemjerju svih koji vole hdz, bilo da su dalmatinci ili tko drugi. SVI HDZ-ci SU LICEMJERMI I POKVARENI I OBOJANI SVIM BOJAMA I MASTIMA. Halo šatoraši gdje ste sada?? Alo ajmo na miting zbog agrokora..

  • Jedi ih ti seronjo. Što je zaboravili su hdz-ci ST-rivu 2001. kada ste manipulirali javnošću. SDP kakav da jest nije nikoga izručio u Haag a vaš tzv. samozvani hdz je niz generala izručio u Haag. Kako je ono Šeks rekao za Gotovninu: Locirati, uhvatiti, IZRUČITI.. Gdje je sada Đuro Glogoški šatoraš? Kako ne kritizira Todorić i sve tajkune? Šuti ko pička jer je hdz na vlasti. Toliko o licemjerju hdz-ca i glumjenju domoljuba. Boru se za sebe, a nas druge branitelje tko šljivi. Oglasite se šatoraši o Todoriću i Agrokoru..

  • I još nešto u Šatoru u Savskoj su bili prekaljeni dragovoljci. Čudi me da podržavaju HDZ koji je skoro sve u korupciji uništio. Privredu ekonomiju firme. Kako to šatoraši podržavaju one koji su SVE UNIŠTILI, za što su se šatoraši borili kao i svi mi branitelji. Da država napreduje. Ili je šatorašima samo njihov interes bitan a nas druge branitelje, za nas šatoraše baš briga. Očito je tako..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.