Dalaj lama želi se susresti s Trumpom

Tibetanski duhovni vođa Dalaj lama izjavio je danas da bi volio posjetiti izabranoga američkoga predsjednika Donalda Trumpa, što će vjerojatno naljutiti Kinu koja tog Nobelovca smatra opasnim separatistom.

Govoreći tijekom posjeta Mongoliji i upitan o američkim izborima, Dalaj lama rekao je da je SAD oduvijek smatrao “vodećom nacijom slobodnoga svijeta”, prenosi Hina.

“Mislim da ima nekih problema u SAD-u, zato ću se ići naći s novim predsjednikom”, rekao je Dalaj lama novinarima ne navodeći na koje probleme konkretno misli.

Osudio je retoriku iz predizborne kampanje. “Mislim da kandidati tijekom kampanje imaju veću slobodu izražavanja. No, jednom kada su izabrani, kada imaju odgovornost, tada moraju iznijeti svoju viziju, svoj realan plan”, istaknuo je.

Predsjednik Barack Obama susreo se s Dalaj lamom u Bijeloj kući u lipnju, unatoč upozorenju Pekinga da će to naškoditi bilateralnim odnosima.

Kina Dalaj lamu smatra separatistom, iako on sam ističe da samo traži autonomiju za svoju himalajsku domovinu Tibet koji je kineska komunistička vojska “miroljubivo oslobodila” 1950.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.