Dalaj Lama: Europa pripada Europljanima, izbjeglice se trebaju vratiti kući

Europa pripada Europljanima, rekao je ove srijede u Švedskoj tibetanski duhovni vođa Dalaj Lama, a izbjeglicama je poručio kako bi se trebale vratiti u svoje države kako bi ih ponovno izgradile, piše Business Times.

Tibetanski vođa, kojega štuju milijuni budista diljem svijeta, ovom je tvrdnjom šokirao svjetsku javnost na konferenciji održanoj u švedskom gradu Malmöu, utočištu mnogih izbjeglica, tri dana nakon parlamentarnih izbora u ovoj zemlji.

I sam izbjeglica, Dalaj Lama poručio je Europi da jasno kaže izbjeglicama kako trebaju raditi na osnaživanju svojih država.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1989. godine izjavio je još kako je Europa “moralno odgovorna” za pomoć “izbjeglicama koje se uistinu suočavaju s opasnošću po život”.

Primite ih, pomozite im, obrazujte ih… no u konačnici, oni bi morali razvijati svoje države, rekao je osamdesettrogodišnji Tibetanac koji je i sam u izbjeglištvu od 1959. godine kad je pobjegao u Indiju bojeći se za svoj život nakon kineskog gušenja ustanka u njegovoj domovini.

Primite ih, pomozite im, obrazujte ih… no u konačnici, oni bi morali razvijati svoje države.

Mislim da Europa pripada Europljanima, izjavio je dodajući kako bi morali jasno kazati izbjeglicama da bi oni u konačnici trebali ponovo graditi države iz kojih dolaze.

Dalaj Lama u Švedsku je došao u okviru svoga posjeta Europi, a tijekom tjedna posjetit će još Nizozemsku, Njemačku i Švicarsku, piše Tibetan Journal, prenosi Index.hr.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.