Dajana je preživjela karcinom s 25 godina

Kada s 25 godina preživite strašnu bolest, to vam daje “nova krila” da krenete dalje. I kada se zbog karcinoma suočite i s neplodnošću, ne pokleknete.

Tada osnujete udrugu koje pomaže onima koji imaju probleme kao i vi. Sve to preživjela je i uradila Dajana Kuzmanović iz Banje Luke, piše Srpskainfo.

Kada je doznala strašnu dijagnozu, bio je to veliki šok. Sve je postalo dodatno strašnije kada su joj liječnici kazali da će živjeti maksimalno još tri godine.

Moja reakcija bila je: ‘Ma, vi niste normalni’. Otkud znate koliko ću ja živjeti. Sve je nekako teklo u tom smjeru. Nije tu bilo pretjerano liječnika koji bi se zainteresirali za moj slučaj. Trebalo je izvesti operaciju za koju nismo ni znali što će biti s njom. Opet kažem, moj karakter je takav da složim sve to po nekom osobnom dojmu i doživljaju i vrlo često volim ići “glavom kroza zid”, ovog puta to mi je pomoglo, istaknula je Dajana za Srpskainfo.

Transplantacija matičnih stanica koju sam radila u Beogradu protekla je dosta dobro. Ali, kada sam se izliječila, kada je sve to prošlo i sve trebalo biti u redu, meni je onda postalo teško, prisjeća se Dajana.

Kada sam se izliječila i kada su rekli da više nemam rak, mislila sam – “što ću ja sada?”. Nisam više vidjela svrhu bilo čega. I tada za mene kreće jako teško psihičko razdoblje, emocionalno teško, koje je trajalo nekoliko godina. Onda kažete sebi “vratite se svojim prethodnim aktivnostima”. Pa shvatite da ne možete, da vam se promijenilo tijelo, pogled na svijet, gledanje na sebe, doslovno sve. To traženje novog normalnog, kako volim kazati, jako je teško jer sam imala osjećaj da sam zaspala jučer i da me netko probudio sutra, nedostaje mi danas, kaže Kuzmanović.

Radeći s ljudima godinama njihove priče, shvatila sam da su mnogi dolazili u taj problem jer nisu znali kako se snaći sami sa sobom i svijetom oko sebe kada se sve to završilo. Moja terapija bila je pisanje. Osnovala sam blog 2016. i svaka priča s novom osobom koja je preživjela rak bila mi je olakšanje, govori ona za SrpskaInfo.

Dvije velike stvari koje je Dajani blog donio, a koje su joj uljepšale život zapravo su njezina knjiga “Heroji pod šiframa” i što je pišući sve te priče o ljudima, upoznala i mladića za kojeg se kasnije udala.

Nakon bolesti Dajana je osnovala Udrugu “Roda” koja se bavi problemom neplodnosti u vezama i braku. To je uradila jer se i sama od 2017. godine liječi od neplodnosti koju joj je limfom ostavio.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.