Da se novac dijeli po potrošnji goriva, ŽZH bi godišnje imala još 2,3 milijuna KM

Upravljanje cestovnom infrastrukturom u županijama važan je i odgovoran posao o kojem ovisi kvaliteta cesta, razina i standard prometa, zadovoljstvo ili nezadovoljstvo vozača…

Koliko je to uspješno, ovisi o više čimbenika, a o trenutačnom stanju, prilikama i teškoćama, govorio je Vinko Romić, ravnatelj JU Ceste Županije Zapadnohercegovačke, piše Večernji list BiH.

JU Ceste ŽZH utemeljen je 2012. godine uredbom Vlade ŽZH sukladno Zakonu o cestama FBiH i Zakonu o javnim cestama ŽZH. Dotad je upravitelj regionalnih cesta na području Županije bila Uprava za ceste ŽZH koja je financijski bila oslonjena na županijski proračun te je, povezano s tim, bilo određenih problema vezanih uz nelikvidnost i dugove. Općenito, JU Ceste ŽZH upravitelj je regionalnih cesta, ne izvodi izravno radove ili usluge vezane uz održavanje, obnovu, izgradnju, rekonstrukciju i zaštitu regionalnih cesta, nego preko javne nabave vrši ugovaranje tih radova, odnosno usluga. Određeni upravni postupci su dio ovlasti i obveza – rješenja, suglasnosti i drugo, kaže Romić.

Kako se obavlja raspodjela sredstava za financiranje cesta u FBiH i kakav je položaj ŽZH?

Glavni prihodi su cestarine pri registraciji vozila i oni iz cijene goriva. Jedan neusporedivo manji dio prihoda je iz zaštite cesta: reklame, prokopi, priključci i prilazi, izvanredni prijevoz, cestovno zemljište, instalicije i slično. Moram istaknuti kako se raspodjela sredstava iz registracije vozila odvija na županijskoj razini i da je tu stanje zadovoljavajuće. Međutim, tehnologija raspodjele financijskih sredstava iz goriva je jako komplicirana i s time nismo zadovoljni.

S čime niste zadovoljni?

Raspodjela, uglavnom, počinje u Upravi za neizravno oporezivanje BiH pri uvozu goriva, naplatom po litri uvezenog goriva. Dio koji pripadne Federacije dijeli se dalje županijama za regionalne i lokalne ceste po ključu koji se nije mijenjao od 2005. godine i koji nema nikakve veze sa stvarnom potrošnjom goriva u županijama. To je svojevrsna nepravda, pogotovo ako se uzme u obzir da, primjerice Sarajevska županija godinama ima povlašteni status, tzv. ponder kojim joj je koeficijent udvostručen na račun svih ostalih županija i iznosi nevjerojatni 25,91 % na manje od 80 km regionalnih cesta. Koliko znam slična je situacija s raspodjelom PDV-a.

Koliko dobiva ŽZH i po kojim parametrima i ima li još nezadovoljnih?

Udio ŽZH-a je skromnih 3,57 %. Da se raspodjela sredstava obavlja na isti način kao pri registraciji vozila, dakle, na županijskoj razini, taj bi koeficijent bio znatno veći. Primjerice, udio ŽZH-a u ukupnoj potrošnji goriva za motorna vozila u Federaciji BiH u 2020. godini bio je 6,35 %. Novčano gledano, da je ova raspodjela temeljena isključivo na potrošnji goriva, što je i logično, ŽZH bi lokalne i regionalne ceste dobila imala dodatnih 2,3 milijuna KM godišnje. Ako se ovo uzme u vremenskom okviru od 10 do 20 godina jasno je što bi se sve moglo uraditi za taj novac. Po ovom načelu, HNŽ i SBŽ također spadaju u red najzakinutijih u FBiH.

Postupak kategorizacije, razvrstvanja cesta u FBiH je završen. Kako tu stoji ŽZH?

Proces kategorizacije cesta u FBiH bio je aktualiziran u posljednjih desetak godina te su rađene opsežne pripreme i izrađena studija kategorizacije cesta na razini FBiH. Vlada FBiH je 2014. godine donijela odluku o kategorizaciji cesta u FBiH. Međutim, zbog određenih problema i neslaganja primjena te odluke je ekspresno odgođena do 2018. godine, a odmah nakon toga je u potpunosti ukinuta, tako da je stanje vraćeno na početno, praktički na 1991, kad je bila posljednja, sveobuhvatna kategorizacija u tadašnjoj Republici BiH. Ali, zahvaljući dosljednjoj inicijativi i razumijevanju ove problematike na relacijama JU Ceste ŽZH-a, Ministarstva prometa i veza FBiH i pojedinaca u političkoj i izvršnoj vlasti, može se reći da je ŽZH dovršio proces kategorizacije, s čime u svakom slučaju možemo biti ponosni i zadovoljni jer smo po tom pitanju prvi i jedini u državi, zaključio je Romić u razgovoru za Večernji list.

(www.jabuka.tv)6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.