Cvitanović: Travnik urediti kao Mostar

Predsjednik HDZ-a 1990. komentirao je za N1 jučerašnji dogovor HDZ-a BiH i SDA oko Mostara.

Drago mi je da je napravljen pomak u odnosima Hrvata i Bošnjaka. Ovo je dogovor koji tek treba provesti u djelu. Ovaj dogovor meni kao predstavniku hrvatskog naroda postavlja mnogo upitnika. Mi smo po ovom dogovoru proveli presudu Ustavnog suda iz 2010. prema kojoj se izjednačava vrijednost svakog glasa.

Ono što kod mene izaziva dozu nepovjerenja je drugi sporazum koji se odnosi na promjenu Izbornog zakona, a to je Dom naroda i Predsjedništvo. Budući da imamo iskustvo i da je 2013. postignut dogovor da nema biranja predstavnika malobrojnijem narodu i da se to nije poštovalo – bojim se hoće li doći do izmjene Izbornog zakona i da li će ovaj sporazum proći u Parlamentu. Želim naglasiti da ću tražiti isti status za Grad Travnik kao što je u Mostaru.

Je li vas iko išta pitao prilikom ovih pregovora, je li vam Čović tražio komentar ili sugestiju?

Mi smo na posljednjih 10 sjednica HNS-a razgovarali o modalitetima i načinima izmjena Izbornog zakona. Dogovorili smo paket. Ako to izađe van paketa taj sporazum neće dobiti podršku HDZ-1990. Ponavljam – paket, Grad Travnik, relaksacija odnosa i ubrzan put ka EU.

Ako vi ne podržite ovaj sporazum, hoće li se moći bez vas?

Siguran sam da ovi akteri, koji su potpisali sporazum, neće imati toliki legitimitet da mogu sami kreirati Statutu i donositi odluke. Vidjet ćemo ko će za pet mjeseci biti u Gradskom vijeću i moći donositi odluke.

Nedavno ste kazali da BiH nikada nije bila u težem političkom trenutku od onoga u kojem se nalazi danas. Tko je kriv?

Prvo je krivo Dejtonsko uređenje, koje je navuklo luđačku košulju BiH. Također, odnosi u oba entiteta prema manjinskom narodu. Odgovorne su i političke elite koje vladaju Bosnom i Hercegovinom posljednjih 20 godina.

(www.jabuka.tv)



10 komentara

  • Postoji iako je mozda tebi krivo. Covjek je 100% u pravu i javio se kada je i kardinal bio napadan o za jos 100 stvari. Ilija samo naprijed!

  • Cvitanovic je jedan od placenika raCovicevih kroz HNS. Zajedno sa Karamaticem, Musom,Canom, Kvesicem itd. Njihova sutnja i klimanje draganu se uredno placa i to jako dobro. Uredite vi BiH i Federaciju da hrvati budu jednaki a ne Travnik. Travnik tko i vecina drugih mjesta, gradova, opcina je vec odavno izgubljen.. na zalost. A nestaje nss u citavoj Srednjoj Bosni..

    • izgubljen od koga?

      tebi je izgubljen jedino tamo gdje muslimani nisu protjerani i gdje nemate apsolutnu vlast, a ostali vam podčinjeni. ta vaša bahatost i mobilizuje muslimane da biraju vašeg predstavnika i tako će biti dok god se ne opametite. danas komšića, sutra ironično – bobana !

  • Bravo Cvitanovicu. Covjek se bori za izborni zakon, za pravo kardinala da drži misu za bilo koga, ušao je u HNS, pogazio sitne interese svoje stranke za dobro hrvatskog naroda dok se drugi jazavci bore samo neka je suprotno od nekoga pa makar sa tim Hrvati gube. Zato mu kapa do poda. Shvatio je da je Hrvatski narod njegov prvi interes i zbog toga jedno veliko hvala. Ovakav političar treba biti u samom vrhu odlučivanja. Živjela HRVATSKA REPUBLIKA HERCEG BOSNA

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.