Cvitanović: Bit ću najveći zagovornik HNS-a, ako HDZ ne bude bahat

Ja ću dok se god ne riješi hrvatsko pitanje u BiH biti najveći zagovornik i čuvatelj HNS-a, a na ostalim razinama sam spreman raskinuti sve sporazume sa HDZ-om BiH, ako budu bahati, ako ne budu poštivali sporazum, poručio je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović u emisiji Novi dan na N1.

Rekao je kako je na snazi nastavak političkih napetosti u BiH – produbljivanje krize, nepoštivanje, nedogovoranje, blokade. Smatra da po porukama koje dolaze iz Beograda i iz Banja Luke, “moglo bi to dobiti bar u jednom dijelu institucija manju nijansu i da bi se mogao odblokirati rad institucija BiH”.

Rješenje bi bio samo dogovor i kompromis oko ključnih političkih pitanja ispred i državnih interesa i naroda svih u BiH. Ostavljanje stranačkih interesa koji su često ispred državnih interesa i svih naroda u BiH, ostavljanje tih interesa po strani i rješavanje nagomilanih stvari s pozicije hrvatskog političara uz izmjenu izbornog zakona, mislim da bismo dobili jednu potpunu političku stabilnost, naročito u Federaciji koju vidim kao ključ stabilnosti BiH, istaknuo je.

Mi smo kao stranka podržali izbor Vlade, proračune i izbor u hrvatski sabor i što se tiče nacionalnog interesa dakle tu smo, ali nećemo biti tu, kada je u pitanju povećanje paušala u Travniku, ili nerješavanje pitke vode u Busovači. Treba odvojiti nacionalnu priču od ove priče, istaknuo je.

Naglasio je i da “dok god postoji teza da ponovno imate Željka Komšića, tonut ćemo sve dalje i među Hrvatima nema partnera za takvo nešto”.

Kada kažem da Dodik u ovom trenutku nije brana za Hrvate za rješenje Izbornog zakona, ali blokiranje države je ogroman problem Dodika, rekao je za N1 Cvitanović.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.

(www.jabuka.tv)23 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.