Cvijeće kao poklon za Dan žena ima određenu simboliku

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka, a tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola, te ukazuje na aktualne probleme iz domene ženskih prava.

Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

Srozavanje radničkih prava i začeci pokreta

Početkom 20. stoljeća i ubrzanim rastom industrijalizacije, značajno su se srozala radnička prava. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku.

Od tada se osnivaju i prvi sindikati, redovito se održavaju i demonstracije, a marševi i prosvjedi za Dan žena održali su se i do dan danas. No osim spomenutih aktivnosti, još se jedan simbol s godinama prometnuo u značajnu karakteristiku za taj dan – cvijeće.

Međunarodni dan žena – simbol borbe za ženska prava

Crveni karanfil

Crveni karanfil jedan je od simbola Dana žena i na taj dan poklanja se ženama. Simbolizira i borbu za radnička prava, a nosi i mnogo simbolike kao što su poštovanje, divljenje i zahvalnost čime itekako želimo obasuti sve naše žene.

Pokloniti ženi cvijet oduvijek je bio simbol poštovanja, znak zahvalnosti i pažljivosti, a pokloniti joj crveni karanfil na Dan žena simbolizira odavanje počasti na nekoj većoj razini, piše Journal.hr.

Simbolizira priznanje, jednakost, ravnopravnost. Sve ono što uključuje jednakost među spolom.

Mimoze

Osim karanfila, ovih ćemo dana vidjeti i jedno drugo cvijeće u glavnoj ulozi. Žute mimoze. Njih su popularizirale talijanske feministice četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Mimoze su simbol snage, ali i nježnosti i osjetljivosti. Sve ono što možemo reći da simbolizira današnju modernu ženu. Snaga, ali i ranjivost.

Nije trebalo dugo da darivanje cvijeća postane tradicije pa danas tako muškarci i žene diljem svijeta svojim najdražim ženama na ovaj način odaju poštovanje.

Poklonite ženi cvijeće

Ovih dana će biti jako važno ukazivati na aktualne probleme u društvu. Pozivati na jednakost i rješavanje problema kojih itekako u modernom društvu koje zaziva jednakost nažalost itekako ima.

Budite podrška svojim ženama u borbi koja nikada nije bila potrebnija, ali budite im podrška i oslonac u svakodnevnom životu. Cvijeće se čini kao mala gesta, ali ponekad je upravo taj jedan karanfil znak da obraćate pažnju, a od tud sve kreće.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.