Cvijanović: Zbog Komšića će odnosi Hrvata i Bošnjaka postati još veći problem

Željka Cvijanović, novoizabrana predsjednica Republike Srpske, u prvom intervjuu za medije iz Beograda nakon izbora, kazala je kako od Srbije očekuje najveću podršku. Očekuje da će nesređeni odnosi Hrvata i Bošnjaka izborom Komšića postati još veći problem.

Za beogradki “Alo” Cvijanović je kazala kako vjeruje da će s Miloradom Dodikom, budućim članom Predsjedništva BiH, i ubuduće funkcionirati dobro.

Dugo radimo zajedno i funkcioniramo kao tim, zato mi to što dolazim na poziciju predsjednika Republike Srpske nije opterećenje, naprotiv, istaknula je.

S druge strane, Milorad Dodik daje posebnu snagu svakoj funkciji na kojoj se nađe. Samo politički nezreo čovjek bi se s tim natjecao. Oni koji su politički zreli u tome vide prednost i udružuju snage da bi doprinijeli timskom efektu, kaže Cvijanović, osvrnuvši se i na izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH:

Očekujem da će nesređeni odnosi između Bošnjaka i Hrvata postati još veći problem. S druge strane, važno je da mi u Republici Srpskoj u najkraćem roku provedemo izborne rezultate i konstituiramo institucije, ističe nova predsjednica RS-a.

Samo naivni mogu misliti da su ekonomski izazovi jedini na kojima ćemo morati nastaviti raditi u budućnosti. Kad je riječ o Republici Srpskoj, tu uvijek postoji potreba da predano radite na očuvanju njene ustavne pozicije, jer je namjera da se umanji njen politički značaj ili ustavni kapacitet stalno prisutna u političkom Sarajevu i dijelu međunarodne zajednice. Dakle, morat ćemo i dalje mnogo raditi na političkom planu i na očuvanju stabilnosti naših institucija, ističe predsjednica RS-a.

U prethodne četiri godine nismo imali koordinaciju sa ljudima iz Republike Srpske koji su bili na vlasti u Sarajevu i to je otežavalo naše napore i na političkom i na ekonomskom planu. Sad će postojati koordinacija i moći ćemo više posvetiti se razvoju Republike, kazala je Cvijanović.

Rekla je i kako je Milorad Dodik izabran da štiti interese Republike Srpske, a on taj posao zna, a i procedure su jasne. Pri tome, on radeći za interes svog naroda i svoje Republike nikada nikome nije nanosio zlo, niti ga je poželio.

To što drugi ne vole  čuti kad on određene pojave naziva pravim imenom nije njegov problem. Ali nisam naivna i odlično znam da njemu osobno, ali i Republici Srpskoj mnogi žele zlo u sarajevskim političkim krugovima, kao i u dijelu međunarodne zajednice, i uporno ga nastoje prikazati u lažnom svjetlu. Što se tiče stranaca, oni svoje promašaje pokušavaju prikriti uobičajenim trikom – individualizacijom problema dajući mu njegovo ime, a prikrivajući ono što su pravi problemi BiH, istaknula je o svom stranačkom predsjedniku Cvijanović, prenosi HMS.

Na pitanje, na koga Republika Srpska može računati izvan njezinih granica, Cvijanović je odgovorila:

Na Srbiju, što je prirodno, ali i na sve one koji imaju i koji će razviti taj realni pristup, zaključila je.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.