“Čuvarice” iz Rame na jedinstven način prezentiraju tradiciju svog kraja

Etno skupina Čuvarice, nastala 2011. godine pri Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu Rama, postala je nezaobilazno ime tradicijske glazbe.

Vođena strašću prema glazbenoj baštini ramskoga kraja, ova skupina postigla je izniman uspjeh kroz svoja dva objavljena albuma, samostalne koncerte te sudjelovanje na manifestacijama na kojima je njihov rad nagrađen brojnim priznanjima. Voditeljica skupine, ujedno i magistrica glazbene kulture i etnomuzikologije, Biljana Glibo već 30 godina živi u Rami i istražuje tradicijsku glazbu.

Želja mi je bila da na jedinstven način, u jednoj skupini, obradimo sve napjeve kojih u Rami ima bezbroj. Došli smo na ideju da osnujemo etno skupinu. Žene koje su bile dio skupine, bile su aktivne su i u Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu Rama, tako da je iz društva nastala i Etno skupina Čuvarice, prisjetila se ona.

Kaže da ih sugrađani jako vole, podržavaju i posjećuju koncerte, ali naglašava da su poznate i izvan Rame zbog dva albuma koja su objavili, kao i zbog svih dosadašnjih nastupa.

Njihov prvi album “Divojka”, objavljen 2019. godine, donosi prepoznatljive obrade narodnih pjesama i autorske skladbe. Drugi album “Tragom prošlosti”, objavljen nedavno u listopadu 2023., nastavlja istim putem obrade pjesama i očuvanja tradicije, s dodatkom autorskih skladbi koje svjedoče o korijenima glazbene baštine.

Brojne njihove pjesme, kao i duet “Lipa kao vila” s Davidom Glibom, osvojili su mnoga srca šire publike, a Biljana Glibo izrazila je zadovoljstvo što se upravo pjesma ”Opadaj lišće” često prikazivala i na glazbenim televizijskim i radijskim programima u Hrvatskoj.

Čuvarice su stekle pozornost javnosti, ne samo zbog svoje glazbe, već i zbog koreografija koje prate njihove nastupe, prezentirajući plesnu tradiciju svog kraja ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Kada javno izvodimo naše pjesme, imamo i koreografije koje prate kola našeg kraja, ali i svih krajeva u Bosni i Hercegovini. Neke naše pjesme na glazbenim platformama prelaze i 100 tisuća pregleda i jako smo zadovoljni, podvukla je Biljana Glibo.

Prisjetila se i festivala Melodije Mostara na kojem su sudjelovale više puta, a gdje su osvojile brojne nagrade.

Jedne smo godine na ovom festivalu osvojili nagradu kao najbolje debitantice, druge godine smo osvojili drugu nagradu stručnog žirija, dok smo treće godine dobili zlatnu plaketu za pjesmu ‘Divojka’, istaknula je ona.

Osim toga, redoviti nastupi Čuvarica na liturgijskim slavljima, ne samo u Rami nego i šire, pokazuju širinu njihovog angažmana u zajednici.

Pored brojnih koncerata, Čuvarice organiziraju i 8. Ramske dane kulture koje će se održati u listopadu i trajat će cijeli mjesec. Tada, pored glazbe, posjetitelji imaju priliku uživati i u drugim umjetnostima, podvukla je ona.

Ljubav prema tradicijskoj glazbi Biljana Glibo prenijela je i na svoju obitelj. Njezin suprug i četvero djece također aktivno sudjeluju u radu skupine, ali i Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Rama.

Iznad svega je ljubav prema onome što radim, a tu ljubav sam prenijela na svoju obitelj. Važno je naglasiti i visoku posvećenost svih članica skupine koje se puno žrtvuju. Ipak, bez obzira što radimo ovaj posao iz puno ljubavi, možda bi mogli imati veću potporu općine i trenutne vlasti u Rami jer se financiramo sami svojim koncertima i darovima dobrih ljudi, odnosno donatora, zaključila je Glibo.

Čuvarice su u trinaest godina djelovanja postale simbol očuvanja kulturnog identiteta, a njihova priča je primjer predanog rada i ljubavi prema umjetnosti, koja nadilazi granice i povezuje ljude kroz glazbu i tradiciju.

Etno skupina Čuvarice predstavila novi spot i pjesmu

(Fena)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.