Čudo u Pakoštanima: Koza Gabrijela ojarila šestorke

Petero je ostalo živih, kaže ponosni Šarin, koji je osobno pomagao kozi pri jarenju. Brižna majka sve je jariće oblizala, čak i šestoga – uginulog!

Koza Gabrijela, vlasnika Vinka Šarina (68) iz Pakoštana, ojarila je šestorke, što je rekord koji ne pamte ni najstariji mještani. Petero je ostalo živih pa ponosni vlasnik govori da će, uz pomoć sina Nevena, morati proširiti štalu, jer za sve nema mjesta.

Imamo ukupno 13 koza i od prije nekoliko dana dvostruko više jarića, iako se sve još nisu ojarile, kaže Vinko Šarin. Svaka koza odaziva se na svoje ime, a novorođenim jarićima imena će dati Vinkovi unuci.

Rekorderku časti mrkvom

Držao bi on, veli, i veće stado, ali nema dovoljno hrane, sijena i djeteline za ishranu u zimskom razdoblju.

Kad je blago bremenito i nakon jarenja triba više hrane, govori Vinko.

On je po zanimanju konobar, barmen, a u biti i maslinar. Ima 200 stupi o kojima brinu njegovi sinovi Belmondo, Alberto i Neven. Sva tri su oženjena, imaju svoje obitelji.

Neven ima OPG pa njemu polako pripuštam brigu o kozama, kaže Vinko, ponosan na sinove i na, zasad, šestero unučadi, dva unuka i četiri unuke. Osim o unucima njegova supruga Mladenka sada skrbi i o jarićima, posebno o petorici koje je na svijet donijela koza Gabrijela, piše Agroklub.com .

Namučila se jadnica, ali jaka je ona, oporavit će se, govori Vinko.

Uz sijeno, djetelinu i napoj kozu rekorderku on nagradi i sa svježom mrkvom iz Bare, kako zovu plodnu zemlju, idealnu za povrćarstvo u obližnjem Vranskom polju.

Nažalost, sve manje ljudi se bavi proizvodnjom povrća, a nekada su iz tog polja odvoženi kamioni i kamioni svih vrsta sezonskog povrća, kojim se nisu opskrbljivale samo pijace i ljetovališta na području Sjeverne Dalmacije nego i tržnice po Zagrebu, a dosta toga se i izvozilo. Povrće iz Bare bilo je omiljeno i u nekadašnjem Clubu Meditarenne u kojemu je Šarin radio kao barmen i tako obišao “pola svita” od Pakoštana do Austrije, Švicarske, Turske i drugih zemalja gdje su postojala odmorišta tog kluba.

Svaka čast i jarcu Frani

Za šankom san čuja razne priče i novitade, ali nikad da je jedna koza ojarila šest jarića. Zato, svaka čast našoj Gabrijeli. Svaka čast i mladom dvogodišnjem jarcu Frani iz našeg stada s kojim je zanijela, otkriva Šarin.

On osobno pomagao je pri jarenju. Prva dva, tri jarića bila su veća i kad su se pojavile noge, lagano je, kaže, izvlačio jariće jednog po jednog. Četvrti i peti su izišli sami kao i šesti najmanji koji, nažalost, nije preživio, pripovijeda Šarin. Brižna majka ih je sve redom oblizala, a redom kako su ojareni počeli su i sisati. Prvoojareni nakon pola sata, a oni kasnije rođeni nakon 50 minuta i tako redom. Svi, osim šestog koji je uginuo netom što je izišao iz majčine utrobe.

Bija je manji od mačića, kaže Šarin, koji sa suprugom Mladenkom na njihovom “ranču” na predjelu Koševića uz Vransko Jezero nekoliko kilometara izvan mjesta Pakoštane, osim koza, uzgaja i više vrsta peradi od kokoši i pataka do tuka i maraunki.

Lipo je imati svoje jaje i komad domaćeg mesa, kaže Šarin.

Nešto jaradi i proda, nakon čega supruga počne musti i od kozjeg mlijeka pravi sir.

Pravi domaći, ekološki, hvali se Šarin.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.