CryoSave izdvojio 53.820 KM za 12 obitelji iz udruge ”Srce za djecu koja boluju od raka”

Do siječnja 2015. godine izdvojena su sredstva u iznosu od 237.705,00 KM za 53 obitelji iz BiH koje su dobile besplatno pohranjivanje matičnih stanica iz pupčane vrpce, njih 12 su članovi udruge Srce za djecu koja boluju od raka.

Program besplatnog obiteljskog čuvanja matičnih stanica iz krvi i tkiva pupčane vrpce (CFFDP) u BiH omogućen je već šestu godinu od strane CryoSave-a, vodeće europske i svjetske obiteljske banke matičnih stanica. CryoSave je jedina banka matičnih stanica koja provodi ovaj humanitarni program, koji ima za cilj pomoći obiteljima kojima je to najpotrebnije.

Koncipiran je tako da pomogne obiteljima koje očekuju prinovu, a u užem srodstvu imaju člana obitelji (majka, otac, brat ili sestra od bebe) kojem je dijagnosticirano neko od preko 70 teških oboljenja, koje se nalaze na listi oboljenja koja se mogu liječiti matičnim stanicama.

Obitelji mogu aplicirati za program ukoliko član obitelji trenutno boluje i liječi se standardnom terapijom ili ako je član obitelji u fazi remisije do pet godina.

Zahvaljujući ovom programu koji CryoSave provodi u zemljama u kojima djeluje, četverogodišnjem dječaku koji je bolovao od Blackfan-Diamond anemije u Španjolsko uspješno je urađena transplatacija matičnim stanicama uzetih iz pupčane vrpce njegove sestre.

Kako bi transplantacije bile uspješne veoma je važno da se klinike koje obavljaju transplantaciju mogu osloniti na kvalitetu krioprezerviranih matičnih stanica iz pupčane vrpce. Cryo-Save konstantno dokazuje da ispunjava sve zahtjeve jer matične stanice pohranjuje po najsuvremenijim standardima.

Pored društvene odgovornosti, ovaj program nosi jasnu poruku da su terapije i liječenja matičnim stanicama realnost, da se matične stanice pohranjene u Cryo-Save banci matičnih stanica mogu uspješno iskoristiti za terapije i liječenja u akreditiranim centrima, bolnicama širom svijeta, izjavila je Azra Habibija, menadžerica za izvršne poslove marketing i medije CryoSave za BiH.

Borba sa rakom je izrazito teška i iscrpljujuća kako za dijete tako i za cijelu obitelji. Neizvjesnost, promjena životnih navika, susret sa strašnim bolničkim prizorima, bolovi i strahovi, nerazumijevanje bolesti i ostale popratne pojave predstavljaju veliki izazov koji iziskuje dosta psihičkog napora.

Mnogi roditelji traže sve mogućnosti za izliječenje njihove djece. Prilikom upoznavanja roditelja sa pojmom pohranjivanja matičnih stanica, a posebno sa besplatnim programom koji nudi CryoSave, mnogi od njih se odlučuju za prinovu u obitelji, ukoliko već ne očekuju.

Za jednu obitelj čije dijete se liječi ili je završilo liječenje najveći strah predstavlja mogućnost povratka bolesti, a saznanje da postoje matične stanice koje mogu pomoći u potpunom izliječenju, daju snagu i sigurnost obiteljima.

Udruga Srce za djecu koja boluju od raka nastoji pomoći u liječenju djece a program besplatnog pohranjivanja matičnih stanica puno pomaže u ostvarivanju ovog cilja, istaknula je Jasna Vatreš, tajnica Udruge.

(www.jabuka.tv) Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.