Crne kutije u automobilima otkrivat će uzroke nesreća

Novi automobili će u Europskoj uniji od sredine ove godine morati imati EDR uređaje, odnosno “crne kutije” namijenjene vozilima.

Poznato je da zrakoplovi posjeduju “crne kutije” koje bilježe podatke o letu i razgovore iz pilotske kabine te tako pomažu u otkrivanju uzroka zrakoplovnih nesreća, a nešto slično postaje obvezno za sva nova vozila u Europskoj uniji, i to od sredine ove godine.

Riječ je o EDR uređajima koji će “snimat” i pohranjivati podatke o brzini vozila, sili kočenja, aktiviranju zračnih jastuka i statusu sigurnosnih sustava u slučaju sudara, odnosno prometne nesreće.

EDR postaje obvezan dio novih putničkih automobila od sredine ove godine, a to je propisano izmijenjenim zakonom u Europskoj uniji. Podaci koje skupi ovaj uređaj bit će analizirani u slučaju prometnih nesreća.

Promjene koje se odnose na EDR uvedene su u siječnju 2020. godine, a od srpnja ove godine stupaju na snagu za sva nova vozila kategorija M1 i N1, odnosno za sve tipove vozila u Europi od 7. srpnja 2024. godine.

Uređaj EDR trebao bi prikupiti sve relevantne podatke o prometnoj nesreći nedugo prije, tijekom i nakon nje. S obzirom na to da je utvrđivanje uzroka nesreće povećanjem pomoćnih sustava za vozača sve teži zadatak, Europsko vijeće za sigurnost prometa (ETSC) pozdravilo je zakon o obveznom EDR-u.

Iako Bosna i Hercegovina još uvijek nije u Europskoj uniji, ipak će zahvaljujući uvozu novih vozila EDR imati svoju funkciju i na bh. cestama.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.