Crkva: Vjeronauk prvi ili zadnji sat je diskriminacija

Prijedlog ministra obrazovanja Željka Jovanovića da se vjeronauk u školama održava prvi ili zadnji sat, izazvao je pravu lavinu reakcija.

Prva je, očekivano, reagirala Crkva u kojoj se sve više čude sustavnim napadima na vjeronauk u školi pa je predsjednik HBK mons. Marin Srakić odlučio pisati premijeru Milanoviću.

Mons. Srakić, kako javljaju mediji, piše da je preporuka o izvođenju nastave vjeronauka protivna pravnom statusu vjeronauka. HBK, kaže se, pozdravlja dobru namjeru, odnosno pronalaženje najboljeg rješenja za učenike koji ne pohađaju vjeronauk, piše Večernji list.

– Smatramo ovakav prijedlog diskriminirajućim s obzirom na 85 posto roditelja i učenika koji upisuju vjeronauk. Istodobno, smatramo preporuku, s predloženim rješenjima, suprotnom navedenim zakonodavnim aktima – stoji u pismu mons. Srakića premijeru Milanoviću.

HBK preporuku smatra vrlo ozbiljnim pokazateljem nepoštovanja nadležnosti i suodgovornosti nad vjeronaukom kao predmetom u javnim školama. HBK izražava i čuđenje zato što “nije došlo do ispunjenja ugovornih obveza” prema kojima se za otvorena pitanja treba oformiti povjerenstvo sastavljeno od jednakog broja predstavnika Republike Hrvatske i HBK.

Zbog svega toga, stoji u pismu, HBK zahtijeva drukčiji pristup rješavanju tog problema.

I iako premijer još nije odgovorio mons. Srakiću, neslužbeno doznajemo da Vlada smatra kako preporuka ministarstva ne bi trebala biti veliki problem. Riječ je, uostalom, samo o preporuci. Isto tako doznajemo i da u Vladi nemaju namjeru dodatno “zaoštravati” retoriku s Crkvom o tom pitanju.

Nedostaje vjeroučitelja

Osim Crkve o temi kao što je vjeronauk u školama imaju što reći i ravnatelji škola. Od predsjednika Udruge ravnatelja osnovnih škola Nikice Mihaljevića doznajemo kako ih nitko iz ministarstva o toj temi nije kontaktirao. Štoviše, udruga je sama tražila sastanak s ministrom na kojem bi upravo vjeronauk bio jedna od tema, međutim sastanka još nije bilo, piše Večernji list.

Mihaljević ministrov prijedlog smatra dobrim za onu djecu koja ne idu na vjeronauk. Međutim, napominje da je organizacijski takav prijedlog jako teško realizirati jer škole rade uglavnom u smjenama i nemaju dovoljno vjeroučitelja.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.