Crkva u BiH protiv trećega entiteta, a za četiri regije

“U prijedlogu Biskupske konferencije BiH jako je važno da nijedan narod nema u svakoj od te četiri regije više od 40 posto, a nijedan manje od 30 posto udjela u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. To je važno zbog toga kako nijedan narod ne bi mogao majorizirati druga dva”, upozorava monsinjor Ivo Tomašević, generalni tajnik i glasnogovornik Biskupske konferencije BiH i najbliži suradnik kardinala Vinka Puljića.

Tomašević analizira dvije međusobno sučeljene karte Bosne i Hercegovine. Jedna od njih je objavljena u medijima 10. veljače, a to je karta  tzv. trećeg entiteta iliti hrvatske federalne jedinice u (Federaciji) BiH, uz koju se, u Večernjaku, kočio naslov “U hrvatsku federalnu jedinicu u BiH ušlo bi do 83 posto Hrvata”.

Iza te karte stoje zagovornici i promotori hrvatskoga entiteta u BiH, bliski čelnicima HDZ-a BiH u Mostaru, odnosno predsjedniku HDZ-a BiH i hrvatskom članu u Predsjedništvu BiH Draganu Čoviću, piše hrvatski Globus.

Druga je bila karta bosanskohercegovačkih biskupa (koju su oni, prema riječima mons. Tomaševića, bili dali u javnost još 29. listopada 2005). Njihov prijedlog političko-teritorijalnoga ustrojstva Bosne i Hercegovine i vizualno i po sadržaju čista je suprotnost HDZ-ovu pogledu na BiH i na položaj ovdašnjih Hrvata.

Hrvati katolici koji žive u Bosni i Hercegovini podijelili su se u dvije linije s različitim vizijama na unutarnje uređenje države.

Jednu liniju sačinjavaju – pretežitim dijelom – vodeći hrvatski političari u BiH, najvećim dijelom koncentrirani u HDZ-u BiH, kojemu je sjedište u Mostaru.

Uređenje BiH prema prijedlogu zagovornika Herceg-Bosne (plavo – hrvatski entitet, zeleno – bošnjački, crveno – srpski)

Drugu liniju predstavljaju oni koji zagovaraju viziju bosanskohercegovačkih biskupa, a to su njih šestorica: predsjednik BK i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, dopredsjednik BK i vojni biskup mons. Tomo Vukšić, banjalučki biskup mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar i pomoćni biskup banjalučki mons. Marko Semren.

Hrvatski političari, mahom HDZ-ovci, ali i veći dio ostale hrvatske “političke elite” u BiH, zagovaraju striktno nacionalnu ili entitetsku podjelu Bosne i Hercegovine, oslanjajući se pritom na činjenicu da logika ili evolucija političkih događaja ili političke realnosti u BiH – od rata iz devedesetih naovamo – neizbježno ide u smjeru stvaranja etnički potpuno čistih i homogenih teritorija te da se s tom objektivnom činjenicom ili s tim trendom jednostavno treba pomiriti i verificirati ga odgovarajućom “troentitetskom” političko-teritorijalnom podjelom Bosne i Hercegovine, pri čemu bi i Hrvati napokon dobili svoju, hrvatsku “republiku”. To jest, hrvatski entitet.

Uređenje BiH po biskupskom prijedlogu (tirkizno plavo – Tuzlanska regija, narančasto – Sarajevska regija, crveno – Banjalučka regija, žuto – Mostarska regija)

Bosanskohercegovački biskupi, međutim, razmišljaju sasvim drugačije, oni idu za revizijom ili ukidanjem Daytonskoga sporazuma i nude sasvim drugačiju, regionalnu (dakle, ne prema nacionalnom ključu) podjelu, prema kojoj bi BiH – koju oni i dalje vide kao cjelovitu – bila podijeljena u četiri regije, formirane prema kriterijima ekonomske, prometno-komunikacijske, prirodne, povijesne, geografske i sl. naravi, a čiji bi glavni gradovi bili Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla.

Ono, dakle što se danas mnogima, ili čak većini, čini kao glavni ili jedini kriterij podjele BiH, a to je nacionalni element, to bosanskohercegovački biskupi stavljaju u drugi ili treći plan, piše Globus.

(www.jabuka.tv)


19 komentara

 • Pošto sam vjernik ne bih kritizirao Crkvu ni kler.
  Međutim, BiH nema dugoročno i stabilno rješenje bez trećeg (hrvatskog) entiteta. Ali neka mi taj jedan biskup objasni kakva je razlika regija od sadašnjeg stanja koje ne funkcionira ni za koga osim zapar političara i jednog djela vjerskih vođa među koje spada i njegovo veličanstvo mon.si. Vinko Puljić, dok svi drugi tonu i glibu bjede koja je preko Balkana bila prošla u prethodnom stoljeću.
  Znači samo treći entitet spašava normannu BiH, a biskupi latite se svoga posla.
  Tonkan (HSP BiH)

  • Pa to je i dokazano. Sve tri vojske su ga pomalo naćimale. Znam da su Hrvati stavili gume od auta, kako bi šteta bila što manja. Ali moramo priznati da su i gađali Stari most. Najvišesu ga devastirali srpski topovi s Huma. Ali je sigurno i dokazano. da su Stari most bacili u Neretvu Muslimani iz Armije BIH. Kamera za snimanje je bila kod one poznate košćele, odakle su se snimali detalji padanja dijelova poznatoga u Svijetu Staroga mosta. Hrvati su napravili Stari most, ali su ga znali povremeno i devastirati. Oni su ponovo i napravili identićam most kakav narod poznaje. Sada ponovo uživamo u ambijentu Mosta, kako Mostarci, tako i turisti.

 • Jedino pripojenje Hrvatskoj,eto njima regije,i neka kardinala u toj regiji,ja ne želim svoj novac uplaćivat muslimanima,ne želim djeliti ništa sa srbima,i ne želim uopće da je moj Široki Brig dio te umjetne tvorevine,nastale na krvi mojeg naroda,a istini za volju nema nikakvog povijesnog uporišta da bi postojala,pogotovo zato jer dominaciju ima etnička skupina koja gaji azijsku kulturu a odpala je od hrvatskog i srpskog naroda,,,samo pogledajte apsurde,ljiljani zastava francuskog plemstva sad je glavni barjak muslimana, povelja kulina bana na koje se pozivaju poturice počinje sa a “va ime oca” a ban je titula koja na čitavoj kugli zemaljskoj ima samo kod hrvatskog naroda,eto balije kažu da je Kulin Ban bosanac,mislim da bi mogli do prekosutra nabrajat gluposti iz muslimanske kuhinje..
  SMRT TAKOZVANOJ BOSNI I TAKOZVANOJ HERCEGOVINI…

  • Dok je takvih majmuna i tupana neće biti ništa od torova…
   A pripojenje…puste želje davnašnje. Lako ti je to, odeš tamo i spojiš se…jako te vole !

   ultranacionalisti ??? Bolje reći ULTRAGLUPANI !!!

 • Crkva kaže da se ne bave politikom e neznam zašto rade ovo,tko ih za ovo plaća,možda netko iz Sarajeva.Za uvaženog kardinala Puljića neka nam kaže što se desilo od Dejtona na ovamo sa hrvatima katolicima.Gdje su,hrvati nisu imali treći entitet a druga dva naroda srbi i bošnjaci jesu.Tko ga više procentualno fali.NJemu je u Sarajevu lijepo,njegovoj rodbini jer on ima autoritet pa im može pomoći u svakom smislu,posao,školstvo itd.Kako je hrvatima u Bugojnu,Travniku,Jajcu,Kaknju,jablanici,Konjicu,Zenici,Tuzli,Tarčinu,Iliđži itd.U ovakom uređenju države BiH-ne hrvatskom narodu nije dobro,dobro je političarima i Crkvenim velikodostojnicima.22 god.ista priča,jedni bi regije dru gi hrv.entitet,feder.jedinicu.Je li to dogovor ovih naših vođa da se ne dogovore i da nas rasele…Bošnjačka lijevica,desnica,islamska zajednica dišu jednom dušom za unitarizacijom BiH-ne,islamizacijom Federacije.Srbi,Dodik SNSD,SDS I SVA OPOZICIJA i njihova crkva dišu jednom dušom za RS-ku.Hrvati najmalobrojniji,naj ugroženiji i podjeljeni u svemu.Srami te se,osobni interesi su vam na prvom mjestu..Kardinale pastiru gdje ti je stado.Pastir,čoban kad pogubi 10-20 posto stada dobije otkaz,sankcije od vlasnika…Kod nas hrvata katolika u BiH-ni od velikog stada ostaće izgleda stare iznemogle ovčice,pastiri i psi koji nisu znali čuvati stado i koji močito nisu radili svoj posao da valja…Ovčica ubrzo neće biti niti mladi janjaca…

 • ovo je čisti dokaz da biskupi misle samo na svoju guzu , kao i političari , j… im se za puk-narod
  biskupija banjalučka-svi katolici mogu stati u jedan autobus, izuzev livna UKINUTI
  biskupija duvanjsko-mostarska-trebinjsko-mrkanjska-pola je izgubljeno
  biskupija bosna-srebrena tugo tužna, sama će se ukinuti, vrijeme će je pojesti
  kardinal Puljić- kome je on kardinal
  crkva je puk a ne kler

  ukinuti entitete
  ukinuti županije
  ukinuti biskupije
  znam ,znam u ovo se ne smije dirati , crkva je odvojena od države
  hoćemo li malo o srpskoj pravoslavnoj crkvi
  hoćemo li malo o islamskoj zajednici – bosna je zemlja minareta-raketa
  blago onima koji ne vidješe a povjerovaše

 • Je li ovo onaj Stari most u Mostaru koji je po obavještajnim izvorima i pisanjima odr.medija srušila Armija BiH-ne po zapovjedi gen.Armije Arifa Pašalića a za to se sudi hrvatima i gen.Praljku…Možda vrijeme ipak donese određenu istinu o svim ovim događanjima.Da je hrvatski korpus jedinstven puno bi bile drugačije poredane neke stvari u BiH-ni i hrvati ,katolici,bojovnici HVO-ne,časnici bili bi u daleko boljem položaju. Ovako vazda neke Jude za tuđe škude…I osobne interese…

 • Svaka čast neka vas bog blagosivi.
  Ovo je najbolje okvirno riješenje treba vratiti hrvate na njhova ognjišta.
  Najbolje riješenje podjeliti moć na više regija i ojačati demokraciju.
  Što će nama više ove Gazde ili prvedeno na turski Paše sa sjedim glavam i dvorcima.
  Ove kukavice treba skloniti i pustiti da uživaju u smrdljivim dvorcima.
  Treba rzbiti njihove utučene glave ponsaju se kao šeci a izgovataju da su Hrvati

 • ZNA SE tko je bio na potpisivanju Daytonskoga sporazuma 1995. naše HDZ hrvatine. Sve krivo učinjeno. Gdje je PLODNA BOSANSKA POSAVINA I RAFINERIJA NAFTE U BOS. BRODU? U rukama četničkih kukavica 90% plodne posavine i da ne nabrajam dalje. Eto vam vaše hdz klijantele neka vam sada objasni.. Birali ste je godinama..

 • ništa od trećeg nema može nekom biti pravo ili krivo al takve su činjenice ovo je odavno naopako nasadjeno srbi imaju republiku a federaciju ostali to su nam zakuhali experti pa se sad češimo rusi ne daju rs a nato hoće u bih po svaku cjenu i na nama će da lome koplja živi bili pa vidjeli

 • Biskupi su u pravu.bila sam jedan od zagovornika Hrvatskog sabora i organizator referenduma o trecem entitetu.Kada je Ante Jelavic naredio vojsci da napusti vojarne a poslije tvrdio da su sami napustili vojarne.Dok se nisu umjesali dr Franjo Topic i kardinal Vinko Puljic ne bi bilo hrvata u Oruzanim snagama BiH. Tako ce biti i s trecim entitetom ali vam Hrvati sredje Bosne nece dozvoliti da nas prodate i predate kao sto to nisu ucinili ni u domovinskom ratu.

 • E jebime ako mi je išta jasno znam samo da arapi kupuju hrvatsku zemlju i da vrlo brzo u BIH neće biti hrvata toliko o biskupima i političarima

 • Mi Hrvati sami sebe lažemo da smo dobri vjernici, patrioti, plemeniti. Vjernici smo uglavnom nikakvi. Svaki poslodavac bi da mu radnik više radi-a malo ga platio. Da mogu gazde ukinuli bi plate. A te iste gazde su u prvim redovima u crkvi nedjeljom i svi su ponosni članovi hdz. Što biskupi ne dignu glas za radnike i sirotinju? Šute. Glavno da je njima dobro i žive u bogatstvu. Ponašaju se kao da su bogovi na zemlji. I vatreno podržavaju naši biskupi kriminalni hdz. Eto koliko je njima briga za naš napaćeni HR NAROD..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.